AQUA JEWEL
8/3/2020. To Aqua Jewel καταπλέει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Κισσάμου ολοκληρώνοντας το πρώτο εμπορικό του δρομολόγιο από Πειραιά-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμο. Η ομάδα του SOUDA SHIPS εκμεταλέυεται αυτή τη ευκαιρία και πραγματοποιεί φωτογραφικό αφιέρωμα στο πλοίο της Seajets που θα αναλάβει τη άγονη των Κυθήρων για τα επόμενα 2 χρόνια.
H γέννηση του Aqua Jewel

Το Aqua Jewel ξεκίνησε σαν κάτι πολύ διαφορετικό από ότι κατέληξε να είναι, καθώς η κατασκευή του ξεκίνησε σαν mega-yacht με το όνομα ΝΙΣΣΥΛΟΣ στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Προβλεπόταν να φιλοξενεί 80 επιβάτες ενώ το κόστος κατασκευής του εκτιμώνταν στα 25 εκατομμύρια δολάρια αλλά ,λόγω κατάσχεσης εξαιτίας χρεών του ιδιοκτήτη του υπό ναυπήγηση πλοίου αυτό, έμεινε παρατημένο έως το 1998. Το 1998 κέντρισε το ενδιαφέρον του εφοπλιστή Γεωργίου Περογιαννάκη ο οποίος αγόρασε το κουφάρι και συνέχισε τις εργασίες κατασκευής του για τα επόμενα 4 χρόνια μετατρέποντας το σε οχηματαγωγό επιβατηγό ονομάζοντας το Aqua Jewel με τη κατασκευή ,του να ολοκληρώνεται στα τέλη του 2002. Αν και το πλοίο στη ουσία επρόκειτο για σύγχρονη κατασκευή , με τον κο Περογιαννάκη να έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στο να έχει το πλοίο τα καλύτερα και πιό αυτοματοποημένα συστήματα σε γέφυρα και μηχανοστάσιο για πλοίο της κατηγορίας του, όπως επίσης μεγάλα ποσά διατέθηκαν για να έχει το πλοίο τα τελειότερα σωστικά μέσα ενώ ,μέριμνα είχε γίνει επίσης ,όσο αφορά τη κατασκευή του ξενοδοχειακού του με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος της φωτιάς ,όπως επίσης και ο περιορισμός των κραδασμών αλλά, να είναι συνάμα και αρκετά πολυτελές για ακτοπλοϊκό πλοίο άλλα συνάμα και καραβολατρικό ,καθώς ο πλοιοκτήτης του επιθυμούσε το πλοίο του να υπερέχει του ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά το πλοίο εξαιτίας του σχεδιασμού του είχε αρκετά προβλήματα που προκάλεσαν λειτουργικά προβλήματα στη μετέπειτα καριέρα του. Αρχικά η χρήση αλουμινίου στα κοινόχρηστα καταστρώματα έκανε το πλοίο αρκετά ελαφρύ και με μικρό βύθισμα πράγμα που έκανε το πλοίο να έχει άσχημο ταξίδευα με πολλούς κλυδωνισμούς με τη παραμικρή αύξηση της έντασης του ανέμου ενώ ,σε συνδυασμό με τις μικρές του άγκυρες έκαναν τη μανούβρα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στα μικρά νησιωτικά λιμάνια εξαιρετικά δύσκολη. Το πλωριό προπελάκι στο νέο αυτό πλοίο αποτελούσε καινοτομία καθώς ήταν τύπου water jet αν και καινοτόμο, ήταν αδύναμο ,πράγμα που θα φαινόταν μετέπειτα στη καριέρα του πλοίου. Το πλοίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2002 με μήκος 96 μέτρων πλάτος 16 μέτρων ενώ το βύθισμά του ανερχόταν στα 4,50 μέτρα. Το Aqua Jewel ήταν μονοτίμονο και διέθετε ζεύγος σταθεροποιητήρων. Οι 2 μηχανές του ΜΑΝ B&W είχαν συνολική ισχύ 5680 kw και προσέφεραν στο πλοίο μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 18,5 κόμβων με τη οικονομική κατανάλωση των 1,3 τόνων την ώρα ,τέλος για τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος φρόντιζαν 4 Caterpillar ηλεκτρομηχανές.



Η Καρίερα του Αqua Jewel
Η αρχική πρόθεση για τη εταιρεία του Κου Περογιαννάκη ALPHA FERRIES ήταν να δρομολογηθεί το πλοίο ,ώς επιδοτούμενο σε ενδοκυκλαδικά δρομολόγια αλλά ,μετά τη απόρριψη από το υπουργείο ναυτιλίας της σχετικής αίτησης δρομολογήθηκε 5 μήνες αργότερα μετά τη αποπεράτωση του ,το Μάρτιο του 2003 στο δρομολόγιο από Ραφήνα για Άνδρο - Τήνο - Μύκονο με πλοίαρχο τον Ισίδωρο Μαμίδη. Το πλοίο αμέσως ξεχώρισε στη γραμμή αυτή χάρη στη νεότητα του ,στη ποιότητα των εσωτερικών του χώρων αλλά και χάρη στη αφθονία των εξωτερικών του χώρων τα μειονεκτήματα του όμως δεν το άφησαν να πάρει τη πρωτοκαθεδρία αν και όντας το νεότερο στη γραμμή από τους καταξιωμένους αντιπάλους του δηλαδή ,το Superferry 2 και το Πηνελόπη ,τα 2 αυτά πλοία ήταν καλοτάξιδα ,πιο γρήγορα ,με πολύ μεγαλύτερα γκαράζ και με φανατικό κοινό. Καθώς όμως ο πλοιοκτήτης νοιαζόταν για το πλοίο του αλλά και για τη εξυπηρέτηση των επιβατών στη γραμμή αυτή σταδιακά έκανε αλλαγές στο πλοίο που το βελτίωσαν σε όλους τους τομείς. Αρχικά το Μάιο του 2004 προχώρησε στη τοποθέτηση βολβού βάρους 20 τόνων με στόχο τη μείωση του pitching κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής. Όμως αυτή η κίνηση μόνη της δεν ήταν αρκετή. Έτσι πάρθηκε το 2005 η μεγάλη απόφαση για τη επιμήκυνση του πλοίου κατά 12 μέτρα στα ναυπηγεία Λάμβδα στη Ελευσίνα .Το μήκος του πλοίου ανερχόταν πλέον στα 108 μέτρα ,το Gross Tonnage ανέβηκε περίπου 900 τόνους με αυτό να ανέρχεται πλέον στους 3934 GT. Το γκαράζ που αποτελούσε αδύναμο σημείο στο πλοίο αυξήθηκε αρκετά σε χωρητικότητα εξαιτίας της επιμήκυνσης αλλά και της αφαίρεσης του παταριού στη αριστερή πλευρά του πλοίου με το πλοίο να έχει χωρητικότητα 22 φορτηγών 18 επιπλέον
! από ότι πριν τη επιμήκυνση ,επίσης και η επιβατική χωρητικότητα αυξήθηκε καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 400 επιπλέον επιβάτες το καλοκαίρι. Μηχανικά έγινε η προσθήκη ενός παραδοσιακού πλωριού προπελακιού που δουλεύει μαζί με το μοντέρνο waterjet επίσης ,προστέθηκε ένα ακόμη ζεύγος σταθεροποιητήρων με το πλοίο να διαθέτει 2 πλέον ζεύγη σταθεροποιητήρων μία πρώτη σε πλοίο στη ακτοπλοΐα και τέλος προστέθηκε ξεχωριστός καταπέλτης επιβατών. Η επιμήκυνση αυτή αν και δεν εξάλειψε τα προβλήματα του πλοίου στη θάλασσα τα βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό ενώ ,η επιμήκυνση αυτή του χάρισε ένα κόμβο παραπάνω σε ταχύτητα και μεγαλύτερη χωρητικότητα σε επιβάτες και οχήματα.
Όμως η προσπάθεια για βελτίωση δεν σταμάτησε εκεί καθώς ,το ίδιο έτος προστίθεται σύστημα μόνιμης πυρόσβεσης. Το 2006 κατασκευάζεται ένας νέος εξωτερικός χώρος στο κατάστρωμα 7 ο οποίος περικλείεται από ανεμοθώρακες. Το επόμενο έτος στο πλοίο προστίθεται άλλο ένα τιμόνι και έτσι παύει να είναι μονοτίμονο. Αυτή η προσθήκη το διευκολύνει στις προσεγγίσεις του στα δύσκολα λιμάνια της Άνδρου της Τήνου και της Μυκόνου. Επίσης γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και μετατροπές και έτσι το πλοίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο marine fuel και όχι marine diesel πράγμα που συντελεί στη πιο οικονομική εκμετάλλευση του. Τέλος το 2008 τοποθετούνται σκίαστρα πάνω από τη κόντρα γέφυρα καθώς και μία μαύρη λωρίδα γύρω από τα παράθυρα του καταστρώματος 5.
Παρόλη τη προσοχή και τη φροντίδα στο πλοίο και στη εξυπηρέτηση της γραμμής της Ανδροτυνομυκονίας ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και οι αδυναμίες του πλοίου είχαν στερήσει από αυτό τη απόκτηση φανατικού κοινού, πράγμα που στα τέλη του 2009 οδήγησε στη απόσυρση του πλοίου από τα δρομολόγια με τη ALPHA FERRIES και τον Ιανουάριο του 2010 να ναυλώνει το πλοίο στη NEL LINES.


Μετά τη αντικατάσταση των σινιάλων της ALPHA FERRIES από αυτά της NEL LINES το πλοίο ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2010 τα δρομολόγια του από Λάυριο για Αγ Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα προς αντικατάσταση του Ταξιάρχης ενώ στο πρώτο δρομολόγιο για τη ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου το συνόδευσε ο επί σειρά ετών πλοίαρχος του Καπτα Τάσος Τρέσος. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους μεταφέρεται στο δρομολόγιο Λαυρίο - Κέα - Κύνθος - Σύρος - Πάρος - Νάξος- Ίος - Σίκινος - Φολέγανδρος - Κίμωλος - Μήλος αντικαθιστώντας τον Αίολο Κεντέρη 1 και 2. Σύντομα όμως αρχίζουν και τα οικονομικά προβλήματα για τη Ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου και αργά αλλά σταδιακά το πλοίο αφήνεται στη τύχη του και χάνει τη αίγλη του καλοδιατηρημένου πλοίου που είχε τα προηγούμενα χρόνια ενώ η ταχύτητα του πέφτει σταδιακά στους 14 με 15 κόμβους. Το 2013 παθαίνει βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, μία βλάβη πού έβγαλε νοκ αουτ για 3 μήνες το πλοίο σαν αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας και της κακής συντήρησης πού είχε υποστεί το μηχανοστάσιο του. Ένα χρόνο αργότερα το 2014 παθαίνει βλάβη και η αριστερή κύρια μηχανή και έτσι παροπλίζεται στο Νέο μώλο Δραπετσώνας όπου το πλήρωμα του πλοίου κάνει επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα που όφειλε η πτωχευμένη και εκτός λειτουργίας πλέον Ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου.


Μετά τη περιπέτεια αυτή του πλοίου αυτό επιστρέφει πίσω στον Γεώργιο Περογιαννάκη παρόλο που η ΝΕΛ του άφησε χρέη καθώς ,δεν του είχαν καταβληθεί ποσά από τη ναύλωση αυτός με τη βοήθεια της ασφαλιστικής που κάλυπτε το πλοίο κατάφερε τελικά και επισκεύασε το πλοίο του κάνοντας το και πάλι κόσμημα της θάλασσας με τη πρόθεση να το δρομολογήσει στις γραμμές του Αργοσαρωνικού αλλά το μέγεθος του πλοίου σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό έκαναν τον κο Περογιαννάκη να αλλάξει τα σχέδια του και να το δρομολογήσει στη γραμμή Βόλου - Σποράδων. Ακόμη και αυτό το σχέδιο δεν ευδοκίμησε και έτσι το πλοίο αγοράστηκε το καλοκαίρι του 2017 από τη SEAJETS προς αντικατάσταση του AQUA SPIRIT το οποίο πωλήθηκε στον Καναδά, και δρομολογήθηκε στις Κυκλάδες από το λιμάνι του Λαυρίου .Το καλοκαίρι του 2018 ναυλώθηκε από τη Atlantico line και μετά το πέρας τη σεζόν γύρισε στη Ελλάδα ξανά στα γνώριμα του πλέον ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Τον Ιούνιο του 2019 ξανά ναυλώνεται από τη Atlantico line μετά και τη αποτυχία της ναύλωσης του Azores Express μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Με τη επιστροφή του συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη γραμμή των Κυθήρων τον οποίο και κερδίζει και έτσι από τις 7/3/2020 ξεκινά δρομολόγια από Πειραιά για Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κίσσαμο.

Γνωριμία με το πλοίο
Καθώς αυτή ήταν η πρώτη άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Κισσάμου δεν θα μπορούσαμε παρά να επισκεφτούμε το λιμάνι και να δούμε αυτό το νέο πλοίο στη άγονη των Αντικυθήρων από κοντά. Εκεί συναντάμε ένα παλιό γνώριμο μας από το αφιέρωμα μας στο OLYMPUS τον κο Χρήστο Ψωμιάδη ο οποίος είναι ύπαρχος πλέον στο AQUA JEWEL και μετά από ερώτηση μας μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε φωτογραφικό αφιέρωμα στο πλοίο. Η ξενάγηση μας αρχίζει στο γκαράζ του πλοίου το οποίο έχει χωρητικότητα για 160 ΙΧ η 14 φορτηγά οχήματα η σε μεικτή φόρτωση 50 ΙΧ και 6 φορτηγά οχήματα. Το γκαράζ εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος του καταστρώματος 3 ενώ στη πλώρη το γκαράζ διαθέτει πατάρι για φόρτωση επιπλέον οχημάτων.
Στη συνέχεια ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα 5 στο οποίο βρίσκονται 5 κυρίως χώροι. Η ρεσεψιόν του πλοίου ,τα αεροπορικά καθίσματα στα δεξιά της ρεσεψιόν τα οποία αριθμούν 60 ,ο παιδότοπος του πλοίου για τους λιλιπούτειους καραβολάτρες το κατάστημα του πλοίου που ήταν κλειστό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας και το κυρίως σαλόνι το οποίο έχει 498 καθίσματα και καταλαμβάνει όλο το κατάστρωμα 5 από το μέσον και πλώρα. Στο κυρίως σαλόνι υπάρχει καφετέρια από τη οποία εκτός από ροφήματα και αναψυκτικά μπορεί να προμηθευτεί κανείς κάποιο πρόχειρο γεύμα σε περίπτωση που το ταξίδι με το AQUA JEWEL...ανοίξει σε κάποιον επιβάτη τη όρεξη.
Ανεβαίνοντας ,με το ασανσέρ κάτι που δεν περιμέναμε σε ένα πλοίο αυτού του μεγέθους ,ένα επίπεδο ακόμα στο κατάστρωμα 6 το οποίο μονοπωλείται αρχικά από το πλωριό σαλόνι της οικονομικής θέσης το οποίο χάρη στις τεράστιες τζαμαρίες του προσφέρει στον επιβαίνοντα υπέροχη θέα προς το πέλαγος ενώ στα καθίσματα του μπορεί να φιλοξενήσει 232 άτομα. Σε αυτό το σαλόνι επίσης υπάρχει καφετέρια που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ότι χρειάζεται για το ταξίδι του. Ο δεύτερος χώρος που μονοπωλεί το κατάστρωμα 6 είναι το εξωτερικό μπαρ του πλοίου το οποίο είναι προστατευμένο από γυάλινους ανεμοθώρακες και είναι πολύ πρακτικό για χρήση κατά τούς καλοκαιρινούς μήνες.
Ανεβαίνοντας από τις εξωτερικές σκάλες του outdoor μπαρ οδηγούμαστε στο κατάστρωμα 7 και στο εξωτερικό χώρο που δημιουργήθηκε το 2006 εκεί βρίσκουμε εξωτερικά καθίσματα τα οποία σε συνδυασμό με αυτά στο εξωτερικό μπαρ του καταστρώματος 6 αριθμούν 422 ,επίσης εκεί βρίσκουμε και ένα μικρό χώρο κατοικίδιων για τους τετράποδους καραβόφιλους. Στο κατάστρωμα 7 επίσης βρίσκουμε και τις καμπίνες του πλοίου. Το AQUA JEWEL διαθέτει 15 δίκλινες καμπίνες και 2 Lux καμπίνες με διπλό κρεβάτι και εξωτερικό μπαλκόνι πράγμα που θυμίζει έντονα καμπίνα κρουαζιερόπλοιου άλλη μία πρώτη σε πλοίο της Ελληνικής Ακτοπλοΐας. Στο ίδιο κατάστρωμα υπάρχει το σαλόνι διακεκριμένης θέσης χωρητικότητας 95 ατόμων ,το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συνεδριακό κέντρο
Πλώρα στο κατάστρωμα 7 βρίσκουμε τη γέφυρα του πλοίου ,η οποία όπως θα περίμενε κανείς για πλοίο του 2002 είναι σύγχρονη και με όλα τα τεχνολογικά μέσα και καλούδια που θα κάνουν τη ζωή του πληρώματος στη γέφυρα πιο εύκολη ενώ ο σχεδιασμός της προσφέρει άριστη ορατότητα για τις μανούβρες του πλοίου στα λιμάνια.Παρατηρώντας κανείς τη γέφυρα θα προσέξει τη παντελής απουσία τιμονιού. Αυτό έχει αντικατασταθεί από ένα μικρό Joystick χάρις του οποίου γίνεται η κάθε αλλαγή της κατεύθυνσης του πηδαλίου στοιχείο που βρίσκουμε στα ταχύπλοα σκάφη.
Τέλος καταλήγουμε στο κατάστρωμα 8 το οποίο είναι το εξωτερικό κατάστρωμα του πλοίου και διαθέτει χώρο για 312 επιβάτες. Ο επιβάτης εκεί έχει πρόσβαση μέχρι τη κόντρα γέφυρα κάτι που του προσφέρει οπτικές γωνίες του πλοίου και της θάλασσας πραγματικά ανεπανάληπτες κάτι που δεν βρίσκεις πλέον σε πλοία της ακτοπλοΐας καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση στη κόντρα γέφυρα. Συνολικά για να κάνουμε μία σύνοψη το πλοίο έχει χωρητικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες 1619 ατόμων ενώ το χειμερινό πρωτόκολλο του είναι για 660 άτομα.
Το AQUA JEWEL είναι ένα ασυνήθιστο πλοίο για τα δεδομένα της Ελληνικής ακτοπλοΐας καθώς το ιστορικό του αλλά και ο σκοπός κατασκευής του του έχουν προσφέρει χαρακτηριστικά που δεν βρίσκονται εύκολα σε ακτοπλοικό πλοίο. Είναι ένα σύγχρονο πλοίο με ζεστούς ,φιλόξενους χώρους αν και κάνουν το πλοίο να φαίνεται μικρότερο από ότι είναι συγκριτικά με τα πλοία που έχουν ταξιδέψει τα τελευταία 20 χρόνια στη γραμμή των Κυθήρων αυτό εδώ θα είναι με διαφορά το καλύτερο. Το πόσο καλό ταξίδεμα θα έχει στη γραμμή αυτή ,η αν φτάσει τη συνέπεια του προκατόχου του ΙΟΝΙΣ θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς θα ευχηθούμε στο πλοίο καλά ταξίδια και να το αγαπήσει και αυτό ο κόσμος της γραμμής καθώς είναι κόσμημα και αξίζει όπως και τα κοσμήματα τη αγάπη του επιβατικού κοινού.
Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Χρήστο Ψωμιάδη και το πλήρωμα του ξενοδοχειακού για τη βοήθεια που μας παρείχαν στο αφιέρωμα μας ,όπως επίσης και το ναυτιλιακό σαιτ SHIPFRIENDS για τις φωτογραφίες απο τον πρότερο βίο του πλοίου .










