top of page

               ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

093.JPG

                    


 

Μετά το αφιέρωμα που πραγματοποιήσαμε στο δεύτερο πλοίο της Ανενδύκ Σαμαριά 1 ήρθε ο καιρός να πραγματοποιήσουμε ακόμα ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μεγαλύτερο πλοίο της εταιρείας Δασκαλογιάννης.

Το πλοίο Δασκαλογιάννης Ναυπηγήθηκε το 1993 στα ναυπηγεία του Περάματος και είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Ανενδύκ συνεχίζει και στηρίζει τον τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται στα νότια παράλια του νομού Χανίων προσφέροντας ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις. Έχει μήκος 60 μέτρα και πλάτος 15,7 μέτρα ενώ είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χάλυβα με πάχος λαμαρίνας 1,2 χιλιοστών. Τα καταστρώματα του έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν 925 επιβάτες και στο κυρίως γκαράζ μπορούν να φορτωθούν 42 Ι.Χ και 6 φορτηγά οχήματα.

 

Σε συνεννόηση με την Κα Αντιγόνη Μπολιώτη η ομάδα του SOUDA SHIPS το Σάββατο 9  Μαρτίου 2019 επισκέφθηκε το πλοίο Δασκαλογίαννης όπου βρίσκεται για την ετήσια ακινησία του στο λιμάνι της Σούδας μετά από τον δεξαμενισμό που πραγματοποίησε στο Πέραμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόλις μπήκαμε στο πλοίο, μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε η Ανθυποπλοίαρχος του Δασκαλογίαννης η Κα Σμαράγδα Βεργάκη. Το αφιέρωμα μας ξεκινά από το κυρίως γκαράζ του πλοίου, αξίζει να σημειωθεί οτι το 2013 πραγματοποιηθηκε στα Ναυπηγεία του περάματος η κατασκευή κλειστού τύπου για τη συμμόρφωση του πλοίου στους νεότερους κανονισμούς για τα πλοία που ταξιδεύουν πάνω από 6 μίλια από την ακτή όπως έγινε η ίδια μετασκευή στο Σαμαρία 1 το 2010 στο λιμάνι της Σούδας. Στο πλοίο προστέθηκαν δύο ακόμα υδατοστεγή διαμερίσματα το ένα στην πλώρη και το άλλο στην πρύμνη ,στο κατάστρωμα αυτό υπάρχει χώρος κατοικίδιων, χώρος στη πρύμνη για το πλήρωμα άλλα και το λογιστήριο του πλοίου που λειτουργεί και σαν εκδοτήριο εισιτηρίων.

Επόμενη μας στάση είναι το Νο1 κατάστρωμα επιβατών του πλοίου όπου εκεί βρίσκουμε υπαίθρια καθίσματα για τη φιλοξενία των επιβατών του πλοίου ,άλλα και το εσωτερικό σαλόνι πού παρέχει άνετα καθίσματα αλλά και προστασία για όσους δεν θέλουν να εκτίθενται στις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στο ταξίδι και να απολαύσουν τη θάλασσα μπροστά τους. Το κατάστρωμα αυτό μπορεί να περπατηθεί κυκλικά σε όλο το μήκος του, ακόμα βρίσκονται στο κατάστρωμα αυτό κοινόχρηστες τουαλέτες καθώς και 10 καμπίνες για το πλήρωμα του πλοίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανεβαίνοντας το πλαϊνό κλιμακοστάσιο του πλοίου κατευθυνόμαστε στο Νο2 κατάστρωμα επιβατών, στο οποίο βρίσκεται το εξωτερικό μπαρ του πλοίου που λειτουργεί καθολη τη διάρκεια του ταξιδιού προσφέροντας επιπλέον χώρο γιά τους επιβάτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλώρα στο ίδιο κατάστρωμα βρίσκεται η Γέφυρα του πλοίο η αλλιώς το βασίλειο του CPT Στράτου όπως μας το είπε και ο ίδιος, που μας καλώς όρισε και εκείνος με την σειρά του στην γέφυρα. Μείναμε αρκετή ώρα στην γέφυρα συζητώντας για το πλοίο ,χρόνος που μας γέμισε με πολύτιμες πληροφορίες για αυτο. Η ανθυποπλοίαρχος η Κα Σμαράγδα μας μίλησε πρώτα για τα δρομολόγια του πλοίου και το δύσκολο δρομολόγιο της Γάυδου όπου το δρομολόγιο αυτό είναι επιδοτούμενο από το κράτος. Τα άλλο δρομολόγιο του πλοίου (Σφακιά -Λουτρο -Αγία Ρουμέλη) είναι τοπικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γέφυρα του πλοίου θυμίζει ενα αρχοντοβάπορο και μέσα είδαμε πολλά πράγματα καθώς η γέφυρα του Δασκαλογίαννης είναι εφοδιασμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας και πλοήγησης όπως,  Radar, σύστημα ηλεκτρονικών χαρτών, plotter, το σύστημα ΑIS, βυθόμετρο, γυροσκοπική πυξίδα και VHF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Αφήνοντας πίσω την γέφυρα κατεβαίνουμε απο το μυαλό στη καρδιά του πλοίου στο μηχανοστάσιο και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο καθαρό διατηρείται απο το πλήρωμα του, το πλοίο έχει 2 κύριες μηχανές Anglo Belgian Corp 750 ίππων έκαστη, με ημερήσια κατανάλωση 190lt που δίνουν μέγιστη ταχύτητα στο πλοίο,μέσω  2 προπελών  της τάξεως των 11 κόμβων και υπηρεσιακή 10 κόμβους, ενώ διαθέτει επίσης 2 ηλεκτρογεννήτριες για τη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το πλοιο. Σε γενικές γραμμές το Δασκαλογιάννης είναι μία βελτιωμένη μεγαλύτερη έκδοση του ομόσταυλου Σαμαρια 1 αν κρινει κανεις απο τη κατασκευή του ,τη διάταξη των χώρων και τα μηχανήματα που διαθέτει το σκάφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την εταιρία ΑΝΕΝΔΥΚ και την Κυρια Αντιγώνη Μπολιωτη για την συνεργασια

084.JPG
1.jpg
53513221_315985552436788_618825489801910
068.jpg
54255779_411993442705991_903145336455823
53712793_732299687170637_236116252299362