ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ελ.Βενιζέλος Βασικά Χαρακτηριστικά :
Name / Όνομα: El.Venizelos
Previous Known Names (year) / Προηγούμενα ονόματα (έτος): Stena Polonica(1984-1988), Bonanza(1989-1990), Kydon II(1991-1992)
IMO Number: 7907673
Μήκος: 175,40 m3Πλάτος: 28,50 m
Gross tonnage / Μεικτό εκτόπισμα: 38261 tons
Year Build / ΄Ετος ναυπήγησης: 1984-1992
Yard/Country /Ναυπηγείο/Χώρα: Stocznia, POLAND - Perama, GREECE
Engines (Maker and Capacity) /Μηχανές (Μάρκα και Ισχύς): 4 x Scoda Sulzer 16ΖV 40/48
Service Speed / Υπηρεσιακή Ταχύτητα: 21,5Knots
Operator/Διαχειριστής: ANEK Lines
Previous Owners / Προηγούμενοι πλοιοκτήτες: Stena Lines



Το “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της Μεσογείου.
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1984 στα Ναυπηγεία GDYNIA της Πολωνίας με το όνομα “Stena Polonica”.
Λόγω μη τήρησης χρονοδιαγράμματος δεν αγοράστηκε τελικά από τη STENA LINE αλλά πωλήθηκε στην Fred Olsen Lines με το όνομα “Bonanza”. Σύντομα όμως, μεταπωλήθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, στην Anek Lines και ολοκληρώθηκε στα ναυπηγία Περάματος το 1992.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο αποτέλεσε επί σειρά ετών τη “ναυαρχίδα” της ΑΝΕΚ, μεταφέροντας με άνεση και ασφάλεια επιβάτες στη γραμμή της Κρήτης αλλά και της Ιταλίας.
Είναι πλοίο ναυπήγησης ice-class. Επίσης το πλοίο είναι πιστοποιημένο για να ταξιδεύει στις Η.Π.Α. και στη Νότια Αφρική. Επίσης μπορεί να ναυλωθεί για κρουαζιέρα, για πλωτό ξενοδοχείο και για συνέδρια.
Το πλοίο επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση πολιτών από τη Λιβύη αλλά και για τη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας πραγματικά ελβετικός σουγιάς στα χέρια της ΑΝΕΚ

Η ομάδα μας επισκέφθηκε στο λιμάνι της Σούδας την ναυαρχίδα της ΑΝΕΚ LINES Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πολυτελές πλωτό ξενοδοχείο της ΑΝΕΚ εκτελεί το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς για τους θερινούς μήνες σε συνεργασία με το Blue Galaxy.
Αφού μπήκαμε σιγά σιγά στο πλοίο από το πελώριο γκαράζ οπού εκεί μας υποδέχθηκε ο καπετάν Στράτος και άρχισε να μας ξεναγεί στο πλοίο. Αρχικά ο καπετάν στρατός μας είπε: Το πλοίο έχει 6 γκαράζ συνολικά και δυνατότητα μεταφοράς 800 οχήματα ή σε μεικτή φόρτωση 512 Ι.Χ. και 46 φορτηγά, ή αλλιώς 400-420 αυτοκίνητα και 65 νταλίκες. Ανεβαίνοντας από τις κυλιόμενες σκάλες αντικρίζουμε την πλήρες ανακαινισμένη reception και έπειτα επισκεφτήκαμε τα ανακαινισμένα σαλόνια του πλοίου στα οποία μπορούν να καθίσουν 1420 άτομα ταυτόχρονα .

Καθίσαμε στο πελώριο πλωριό σαλόνι του πλοίου με το καπετάν Στρατό μας είπε ότι: "Το Ελευθέριος Βενιζέλος ανακαινίστηκε πρόσφατα από την ΑΝΕΚ και παρέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αναφορά τα συστήματα ασφάλειας ,στον ξενοδοχειακό τομέα μετά από την ανακαίνιση το πλοίο είναι υπέροχο καθώς τα μοντέρνα χρώματα δίνουν στον επιβάτη μια αίσθηση φρεσκάδας ενώ το ξενοδοχειακό του αποτελεί τη καλύτερη συστατική επιστολή για όποιον έχει δουλέψει εκεί. Προχωρήσαμε σιγά σιγά προς Το self service το οποίο έχει χωρητικότητα 600 ατόμων, αλλά επίσης στο ala-carte εστιατόριο του πλοίου χωρητικότητας 420 ατόμων και στο εμπορικό κέντρο του πλοίου. Στο ίδιο κατάστρωμα υπάρχει και χώρος με τραπεζοκαθίσματα για εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο κυρίως σαλόνι πέρα από το πλωριό σαλόνι.
Σιγά σιγά με πολύ κουβέντα και με το χαμόγελο από τα αστεία του καπετάν Στράτου φτάνουμε στην Disco του πλοίου η οποία disco λειτουργούσε όταν το πλοίο έκανε κρουαζιέρες με ζωντανή μουσική η με τις μελωδίες από κάποιο dj. Αφήνοντας πίσω την disco η οποία πλέον λειτουργεί σαν επιπλέον σαλόνι, μας ξεναγεί στους υπόλοιπους ανακαινισμένους χώρους του πλοίου όπως η ρεσεψιόν το κατάστρωμα 8 και ο χώρος της πισίνας, χώρος χρήσιμος ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Προχωράμε προς τις πολυτελώς ανακαινισμένες καμπίνες του πλοίου με τα 1600 κρεβάτια που διαθέτει οπού μπορεί ο κάθε επιβάτης να απολαύσει πραγματικά μια βασιλική θα λέγαμε ξεκούραση κατά την διάρκεια του ταξιδιού καθώς οι καμπίνες είναι άνετες και φιλόξενες. Τέλος όσο αφορά τους κοινόχρηστους χώρους μας ξεναγεί στα ολοκαίνουρια kennels για τη φιλοξενία κατοικίδιων αλλά και στους χώρους που έχουν παραμείνει ίδιοι, δηλαδή τη εκκλησία του πλοίου, το λογιστήριο του πλοίου ,το σαλόνι στο κατάστρωμα 8 ενώ, ρίχνουμε μία κλεφτή ματιά και από τα αεροπορικά καθίσματα του πλοίου


Η ξενάγηση μας τελειώνει με τη επίσκεψη μας στη καρδία και το μυαλό του πλοίου δηλαδή το μηχανοστάσιο και τη γέφυρα. Το μηχανοστάσιο είναι πελώριο καθώς καλύπτει το σύνολο σχεδόν του μήκους του πλοίου. Είναι η φωλιά των 4ρων skodasultzer κυρίων μηχανών του πλοίου με συνολική ιπποδύναμη της τάξεως των 40000 ίππων. Ιπποδύναμη ικανή να ταξιδέψει το πλοίο με ταχύτητες μέχρι 21 κόμβους. Το πλοίο διαθέτει 5 ηλεκτρομηχανές που παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα χωριό όπως τη Κίσσαμο ,ζεύγος πτερυγίων ευστάθειας καθώς και ζεύγος bow thruster για τους ελιγμούς στα λιμάνια. Τα thrusters σε συνδυασμό με τα 2 πηδάλια τα οποία έχουν μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο χαρίζουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος παρόλο το ύψος του άριστες ελκτικές ικανότητες ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τέλος καταλήγουμε στη γέφυρα η οποία είναι σύγχρονη και αρκετά πρακτική για τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί ενώ χάρη στο ύψος του πλοίου μπορεί κανείς να απολαύσει μία bird eye view της πλώρης μπροστά.
Κάπως έτσι τελείωσε αυτή η όμορφη περιήγηση μας στο γίγαντα της ANEK LINES Ελευθέριο Βενιζέλο ένα καράβι αρσενικό με όνομα και ιστορία βαριά.
























