HELLENIC SPIRIT
Το θαλασσινό διαμάντι της ΑΝΕΚ, σε Αδριατική και Κρήτη
13/04/2020,
Mία ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στον νου πολλών καραβολατρών, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 19 χρόνια, το νεότερο σε ηλικία πλοίο της ΑΝΕΚ Hellenic Spirit, καταπλέει στο λιμάνι της Σούδας, για να πραγματοποιήσει δρομολόγια στην γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο - Σούδα αντικαθιστώντας για ενάμιση μήνα το ΕΛΥΡΟΣ στην γραμμή των Χανίων και το BLUE HORIZON στη γραμμή του Ηρακλείου. Η χαρά των καραβολατρών, ήταν ιδιαιτέρα μεγάλη, καθώς αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του COVID -19, πολλοί ήταν αυτοί που από τη πρώτη μέρα κιόλας της άφιξης του στη Σούδα, πήγαν στο λιμάνι για να δουν και να φωτογραφήσουν το καλλίγραμμο πλοίο της ΑΝΕΚ. Ανάμεσα τους και η ομάδα του SOUDA SHIPS, η οποία όχι μόνο παρευρέθηκε στην πρώτη άφιξη του πλοίου στην έδρα του μετά την πολυετή απουσία του , αλλά ταξίδεψε μαζί με το πανέμορφο σκαρί και πραγματοποίησε ένα μοναδικό αφιέρωμα.

H γέννηση του Ηellenic Spirit
Η δεκαετία του 90, ήταν η χρυσή εποχή για τις γραμμές της Αδριατικής, κάτι που οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος δυσκόλεψε τις οδικές μεταφορές από την Ελλάδα στην Ιταλία. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μεταφερθούν οχήματα ταξιδιωτών και φορτηγά με εμπορεύματα, ήταν μέσω της θαλάσσης. Η ΑΝΕΚ, με την παρουσία της στις γραμμές της Αδριατικής, ήδη από το 1989, με τα: Λισσός και Λατώ, κατείχε σημαντικό κομμάτι της πίτας στην κίνηση των γραμμών της Αδριατικής. Στην συνέχεια το 1992 δρομολογείται απο τη ΑΝΕΚ ένα μεγαθήριο, το Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο είναι το μεγαλύτερο εκείνη τη εποχή οχηματαγωγό επιβατηγό στη μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτόν ΑΝΕΚ συνεχίζει δυναμικά να βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τα δρομολόγια στην Αδριατική θάλασσα. Το 1997, δρομολογούνται τα καινοτόμα για την εποχή, Κρήτη 1 και Κρήτη 2, στην γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκώνα. Τα δυο αυτά πλοία, διαθέτουν μεταξύ άλλων την υπηρεσία CAMPING ON BOARD και μεταξύ άλλων, οι καμπίνες τους είναι άνετες και αλεξίηχες
Έτσι λοιπόν, η ΑΝΕΚ συνεχίζοντας τη ανοδική πορεία της, αποφασίζει για ακόμα μια φορά να ταράξει τα νερά της Αδριατικής. Το 1999 οι στιβαροί άνδρες της ΑΝΕΚ, Σήφης Βαρδινογιάννης και ο Ειρηναίος Γαλανάκης , παίρνουν τη απόφαση για την ναυπήγηση δύο πλοίων, από τα ναυπηγεία Fossen της Νορβηγίας, με κόστος 69 δίς δραχμές ή αλλιώς 202 εκατομμύρια ευρώ, με το πρώτο από τα 2 να έχει έτος παράδοσης το 2000, με το όνομα Κρήτη 3 και το δεύτερο με έτος παράδοσης το 2001 με το όνομα Κρήτη 4. Η ΑΝΕΚ για μία ακόμη φορά , με σταθερά βήματα, εξελίσσεται προς το όφελος του επιβατικού κοινού. Τα δύο πλοία έπρεπε να ξεπερνούν τον ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς και η ΑΝΕΚ σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Fossen θα επιτύχουν ακριβώς αυτό το πράγμα.
Τα δύο πλοία, θα είχαν μήκος 204 μέτρα και πλάτος 25,8 μέτρων, ενώ το βύθισμα του θα άγγιζε τα 6,8 μέτρα. Τα δύο αδελφά πλοία θα είχαν δυνατότητα να φιλοξενήσουν 1850 επιβάτες και 670 ΙΧ οχήματα ή εναλλακτικά 130 φορτηγά οχήματα και 140 ΙΧ οχήματα σε 11 καταστρώματα, με ένα 12ο κατάστρωμα να φιλοξενεί το ελικοδρόμιο του πλοίου.
Η κατασκευή του Κρήτη 4, ξεκίνησε με την απόθεση του πρώτου Block (κομματιού) στα ναυπηγεία Fossen, στην πόλη Rissa της Νορβηγίας στις 30 Αυγούστου του 2000 .Όταν όμως η ΑΝΕΚ, πήρε τη απόφαση να ναυπηγήσει τα 2 αυτά πλοία, συμπτωματικά ,την ίδια περίοδο η Ελλάδα, επιλέχτηκε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Έτσι η εταιρεία πήρε την απόφαση να δώσει στοιχεία στα 2 πλοία της, που να αναδεικνύουν την Ελλάδα και τους ολυμπιακούς αγώνες. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, τα 2 πλοία ονομάστηκαν Olympic Champion και Olympic Spirit, ενώ παράλληλα το εσωτερικό τους πήρε στοιχεία που αναδείκνυαν τη Ελλάδα και τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων.



Φωτογραφίες απο τα ναυπηγεια Fossen
Το τελικό όνομα, θα αλλάξει για μία ακόμα φορά, καθώς με παρέμβαση της ολυμπιακής επιτροπής, απαγορεύτηκε η χρήση του ονόματος Olympic Spirit την ώρα που το πλοίο ήταν έτοιμο να παραδοθεί και η ΑΝΕΚ εξαιτίας αυτής της παρέμβασης μετονόμασε το πλοίο σε Hellenic Spirit. Τον Μάρτιο του 2001 έγινε η τελετή καθέλκυσης του πλοίου, με τη Anna Bye να σπάει την καθιερωμένη σαμπάνια στο πλευρό του πλοίου.


Φωτογραφίες απο το περιοδικό Εφοπλιστής και τα ναυπηγεία Fossen απο τη μέρα της τελετής καθέλκυσης
Τον Απρίλιο του 2001, έγιναν τα δοκιμαστικά του πλοίου στη Νορβηγική θάλασσα, όπου δοκιμάστηκαν όλα τα μηχανήματα που φέρει, καθώς και οι δυνατότητες του στη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα δοκιμαστικά του έπιασε μέγιστη ταχύτητα, της τάξεως των 32,5 κόμβων, αποτέλεσμα που πηγάζει από την καλή σχεδίαση του πλοίου από τα ναυπηγεία, αλλά και της ισχύς των τεσσάρων Wartsilla κυρίων μηχανών του, που αποδίδουν συνολική ισχύ 68500 ίππων. Οι μηχανές, χαρίζουν στο 'Ελληνικό πνεύμα' υπηρεσιακή ταχύτητα της τάξεως των 30 κόμβων.
Η ΑΝΕΚ έχει ικανοποιηθεί πλήρως από το απόκτημα της, το οποίο παραδίδεται από τα ναυπηγεία Fossen, στις 4 Μαίου του 2001. Στις 14 Μαΐου, έγιναν τα εγκαίνια στην Σούδα, παρουσία του Μακαριστού Μητροπιλίτη Ειρηναίου και του Σήφη Βαρδινογιάννη ,ενώ τη επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του και στον Πειραιά.

Φωτογραφία απο τη επετειακή έκδοση του περιοδικού Ανεκόραμα
Στις 16 Μαΐου, καταφτάνει στο λιμάνι της Πάτρας όπου ξεκινά δρομολόγια, συντροφιά με το αδελφό του Olympic Champion, στην γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκώνα, δρομολόγιο που το πραγματοποιεί σε μόλις 18 ώρες, χάρη στην υψηλή του υπηρεσιακή ταχύτητα. Τα πλοία της ΑΝΕΚ αφήνουν στον επιβάτη τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η υψηλή τους ταχύτητα και οι παροχές που προσφέρουν, όπως η υπηρεσία κάμπινγκ εν πλω, σε συνδυασμό με τη άνεση των εσωτερικών χώρων και με την φιλοξενία των ανθρώπων της ΑΝΕΚ, κάνουν τα 2 πλοία αγαπητά προς το κοινό.
Τον Ιούλιο του 2006, το Olympic Champion αλλά και το Hellenic Spirit, αναδείχτηκαν νικητές, καθώς σε έρευνα που έγινε ανάμεσα σε τριάντα (30) επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία της Ευρώπης και αφορούσε θέματα ασφαλείας, σύγχρονου εξοπλισμού και εκπαίδευσης του προσωπικού, πήραν την πρώτη θέση όσον αφορά την αρτιότητα των γκαράζ τους και την εκπαίδευση του πληρώματος τους.
Το πλοίον δραστηριοποιείται χωρίς προβλήματα και χωρίς διακοπές στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκώνα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 όταν αυτό, μαζί με άλλα Ελληνικά πλοία, ναυλώνεται από την Κινεζική κυβέρνηση, για την μεταφορά Κινέζων πολιτών από την φλεγόμενη Λιβύη, στην χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο, το Hellenic Spirit πραγματοποίησε δυο δρομολόγια από το λιμάνι της Βεγγάζης, σε αυτό του Ηρακλείου, μεταφέροντας κάθε φορά 2200 επιβάτες. Μετά το πέρας της αποστολής αυτής, επέστρεψε αμέσως στα γνώριμα δρομολόγια του.
Το Απρίλιο του 2020, ενώ ήταν σε πλήρη έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού (πράγμα που επηρέασε άρδην τη κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών), η κοινοπραξία στις γραμμές της Κρήτης, ΑΝΕΚ Blue star ,πήρε τη απόφαση για την προσωρινή ακινησία του Blue Horizon στο Ηράκλειο και του Έλυρος στα Χανιά. Έτσι, για να μπορεί να καλυφθεί το κενό των δύο πλοίων, αποφασίστηκε η έκτακτη δρομολόγηση του Hellenic Spirit στη γραμμή Χανιά - Ηράκλειο - Πειραιάς, κάτι που σήμανε τη επιστροφή του πλοίου, μετά από δεκαεννέα χρόνια, έστω και για λίγο στη φυσική έδρα του, στο λιμάνι της Σούδας.

Το 'Ελληνικό Πνεύμα' εκ των έσω.
Φυσικά, σε αυτήν την σπάνια παρουσία του Hellenic Spirit στο λιμάνι της Σούδας, δεν θα μπορούσαμε παρά να πραγματοποιήσουμε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο πλοίο και να σας παρουσιάσουμε, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πλοίου μέσα από τον φακό του SOUDA SHIPS.
Παρασκευή 29 Μαίου 2020, έχοντας πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, και τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων ξεκινήσαμε για να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα μας στο Hellenic Spirit.

Η επιβίβαση μας, γίνεται από τον καταπέλτη των επιβατών στο ντέκ 4. Από εκεί, ανεβαίνουμε τις κυλιόμενες σκάλες και αφού περνάμε ένα μακρύ διάδρομο γεμάτο από όμορφα κάδρα ξενοδοχείων με τη πιστοποίηση WE DO LOCAL , φτάνουμε στην ρεσεψιόν η οποία βρίσκεται στο ντεκ 8. Η ρεσεψιόν, είναι όμορφα διακοσμημένη, ενώ έχει στοιχεία που τονίζουν την αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί μας υποδέχεται ο Β αρχιθαλαμηπόλος του Hellenic Spirit Λάμπρος Καρατζής. Γέννημα θρέμμα της Ρεθεμνιακής δουλεύει 20 έτη σε πλοία της ΑΝΕΚ, θα είναι ο άνθρωπος, που θα μας βοηθήσει στο αφιέρωμα μας στο πλοίο .
Πλησίον της ρεσεψιόν, βρίσκεται η εκκλησία του πλοίου. Το Hellenic Spirit, είναι το τελευταίο πλοίο της ΑΝΕΚ που διαθέτει εκκλησία εν πλω. Ήταν επιθυμία του μακαριστού Ειρηναίου για τα πλοία της ΑΝΕΚ και σίγουρα κάτι το εντυπωσιακό για πλοίο στη ακτοπλοΐα. Στο ίδιο κατάστρωμα, συναντάμε τις 4 αίθουσες με τα αεροπορικά, τα οποία είναι πολύ άνετα ,ενώ βρίσκονται σε απόμερο σημείο, πράγμα που εξασφαλίζει την ησυχία για κάποιον που θέλει να ξεκουραστεί στο ταξίδι του. Ο χώρος των αεροπορικών έχει άμεση πρόσβαση, σε εξωτερικό κατάστρωμα ,αυτό που βρίσκεται κάτω από τις λέμβους. Δίπλα στη αίθουσα των αεροπορικών, υπάρχουν τα κοινόχρηστα ντούζ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιβάτες, που έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν με εισιτήριο καταστρώματος ,αεροπορικών και για αυτούς που έχουν επιλέξει την υπηρεσία κάμπινγκ εν πλω.


Έχοντας εξερευνήσει το ντέκ 8, ανεβαίνουμε ένα επίπεδο στο ντέκ 9. Εκεί βρίσκονται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του πλοίου, οι οποίοι καταλαμβάνουν όλο το μήκος του καταστρώματος. Ξεκινώντας από την πλώρη, συναντάμε το πλωριό σαλόνι με την ονομασία Μαραθών, χωρητικότητας 319 ατόμων. Η ονομασία του έχει παρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ναυτικό στοιχείο επίσης συνυπάρχει στον χώρο αυτόν, χάρη στους φανούς που φωτίζουν διακριτικά και όμορφα τον χώρο και έχοντας εμπειρία από το ταξίδι μας ,είναι ένας χώρος που προτιμούν οι επιβάτες εξαιτίας της θέας που προσφέρεται στη πλώρη, όταν ταξιδεύει το πλοίο. Συνεχίζοντας την περιήγηση μας, συναντάμε το Ala-carte εστιατόριο με την ονομασία Συμπόσιο, χωρητικότητας 148 ατόμων, ονομασία παρμένη από το θεσμό των συμποσίων στην αρχαία Ελλάδα. Το εστιατόριο, αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή, πέρα από το εστιατόριο Self-service, για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει ξεχωριστή κουζίνα, σε ένα χώρο ήσυχο και πολυτελή. Δίπλα από το Ala-carte εστιατόριο συναντάμε το Self-service εστιατόριο του πλοίου με την ονομασία Παρθενών χωρητικότητας 426 ατόμων. Η ονομασία, για μια ακόμα φορά, παρμένη από την αρχαία Ελλάδα. Ο χώρος του Self-service, είναι πραγματικά τεράστιος, ίσως ο μεγαλύτερος σε πλοίο στη ακτοπλοΐα, τόσο που θυμίζει χώρο εκδηλώσεων σε κοσμικό κέντρο. Στον μοναδικό αυτόν χώρο, μπορεί να απολαύσει κανείς κρητικά προϊόντα, τα οποία έχουν παρασκευαστεί με αγνά υλικά και αυθεντικές Κρητικές συνταγές ,πράγμα που αποδεικνύει, ότι η ΑΝΕΚ σέβεται την Κρήτη και τα προϊόντα της και τα εμπιστεύεται στα πλοία της.
ΠΕΡΙ του WE DO LOCAL
Τα πλοία του στόλου της ΑΝΕΚ LINES, πληρώντας αυστηρά κριτήρια ένταξης πιστοποιήθηκαν με το κορυφαίο πρότυπο για την προαγωγή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος «We do local». Το «We do local» αποτελεί πρότυπο πιστοποίησης επιχειρήσεων, που στηρίζουν μετρήσιμα την παραγωγή, την οικονομία και το εργατικό δυναμικό του τόπου, αναδεικνύουν την ευθύνη της φιλοξενίας, προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό και την γαστρονομία, και σέβονται το περιβάλλον και την αειφορία του τόπου τους.
Επιπρόσθετα η ANEK LINES συμβάλλει ενεργά στην προβολή του We do local φιλοξενώντας σε όλα τα πλοία της έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τις πιστοποιημένες εταιρείες. Η ΑΝΕΚ “ντύνοντας” με πάνω από 2.500 κάδρα υψηλής αισθητικής, τους χώρους των πλοίων της, αντικατοπτρίζει την παράδοση, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Φέρνοντας στο προσκήνιο επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για τη μετρήσιμη στήριξη του τόπου τους. Επιχειρήσεις που σέβονται την κουζίνα, τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής.
Έτσι η ΑΝΕΚ LINES, με τη σφραγίδα του «We do Local» πολλαπλασιάζει την ταξιδιωτική εμπειρία, προβάλλοντας μοναδικούς προορισμούς που γεμίζουν τις διακοπές με δυνατά συναισθήματα, γεύσεις και εικόνες.
Η νέα πιστοποίηση We do local επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την προσήλωση της ΑΝΕΚ LINES τόσο στην ανάδειξη της κρητικής φιλοξενίας για κάθε επιβάτη που επιλέγει τα πλοία του στόλου της, όσο και στην προώθηση του Κρητικού, του Ελληνικού του Τοπικού πολιτισμού.
Ανάμεσα στα δυο εστιατόρια, βρίσκεται η κουζίνα που εξυπηρετεί τις 2 αυτές επιλογές του επιβάτη για φαγητό, ενώ και αυτή θυμίζει με το μέγεθος της κουζίνα χώρου εκδηλώσεων. Φεύγοντας από το Self-Service, κατευθυνόμαστε στο δεύτερο σαλόνι του πλοίου, με την ονομασία Trophy Το σαλόνι αυτό αποτελεί μία εναλλακτική για τον επιβάτη, που θέλει να απολαύσει ένα ρόφημα, η να φάει κάποιο σνακ ,ενώ το τεράστιο πλευρικό τζάμι (στοιχείο που συναντιέται συνήθως σε κρουαζιερόπλοια) που βρίσκεται στο σημείο αυτό, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα για τον επιβάτη στην θάλασσα, ενώ γεμίζει τον χώρο με άπλετο φυσικό φως. Κομμάτι του Self-service, έχει προσφερθεί, ώστε να ενισχυθεί η χωρητικότητα του σαλονιού, μιας και η υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων, περιορίζει την χωρητικότητα του, η οποία σε κανονικές συνθήκες ανέρχεται σε 101 άτομα. Συνεχίζοντας στο deck 9, βλέπουμε το εμπορικό κέντρο του πλοίου, το οποίο ήταν κλειστό, για την αποφυγή συνωστισμού. Ακριβώς δίπλα έχουμε τον παιδότοπο του πλοίου χώρος αφιερωμένος ειδικά για τη φιλοξενεία των μικρών ταξιδιωτών του πλοίου ,ο οποίος προσφέρεται ειδικά για τη ψυχαγωγία τους κατα τη διάρκεια του ταξιδιου, καί ο χώρος του παιδότοπου σε αυτό το ταξίδι ήταν κλειστός λόγω των μέτρων για τη αποφυγή διασποράς του κοροναιού . Ο τελευταίος εσωτερικός χώρος για τους επιβάτες, είναι αυτός του καζίνο ,ο οποίος όμως δεν χρησιμοποιείται, καθώς η νομοθεσία επιτρέπει την λειτουργία του μόνο σε διεθνή ύδατα. Το γαλάζιο κυριαρχεί στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου ,όχι τυχαία όμως, καθώς συμβολίζει την ανατολή του ηλίου. Τελειώνοντας την περιήγηση μας στους εσωτερικούς χώρους, καταλήγουμε στο χώρο της πισίνας, η οποία διαθέτει υδρομασάζ και ένα μικρό κομμάτι για τους λιλιπούτειους ταξιδιώτες. Στον χώρο αυτό, υπάρχει ένα υπαίθριο Snack Bar με την ονομασία Ολυμπία, για όποιον θέλει να απολαύσει το ταξίδι του με θέα τον ουρανό και τη θάλασσα, που ταράσσεται από τα βαθιά απόνερα. Παραδοσιακά βρίσκουμε μια άλλη πρωτοτυπία της ΑΝΕΚ, το γυροπωλείο του πλοίου, όπου φρέσκος γύρος σερβίρεται για τους επιβάτες. Σε αυτόν τον ημιυπαίθριο χώρο, μπορούν να φιλοξενηθούν έως 800 άτομα.






Η εξερέυνηση μας συνεχίζεται και ανεβαίνουμε απο το κλιμακοστάσιο του πλοίου στο ντέκ 10 και στη ντισκοτέκ . Αξίζει να αναφερθεί, ότι και εδώ έχουμε στοιχεία από τους Ολυμπιακύς Αγώνες, καθώς υπάρχουν γυάλινες προθήκες με αγαλματίδια, που απεικονίζουν ολυμπιακά αθλήματα, αλλά και στοιχεία από την κρητική και αρχαιοελληνική παράδοση. Κάπως έτσι, καταλήγουμε στη ντίσκο του πλοίου, που ονομάζεται Olympic Tower. Ο χώρος αυτός είναι δίπατος, ενώ λούζεται από άφθονο φυσικό φως, τόσο από τα μεγάλα φινιστρίνια, που βρίσκονται στην οροφή του χώρου όσο και από την μεγάλη γυάλινη επιφάνεια που ξεκινά από το ντέκ 9 και καταλήγει στην ντίσκο, στο ντέκ 10. Τα 2 καταστρώματα, συνδέονται με σκάλα, η οποία βρίσκεται τόσο δίπλα στη μεγάλη γυάλινη επιφάνεια, που όταν ταξιδέυει το πλοίο αισθάνεται κανείς ότι πετά, εξ' ου και τα φωτιστικά σε μορφή γλάρου που κρέμονται πάνω απο τη σκάλα.
Σίγουρα ο χώρος της ντίσκο, με το άφθονο φυσικό φως είναι ένας χώρος που λείπει από άλλα πλοία τη σημερινή εποχή.


Τόσο στο ντεκ 10, όσο και στο ντέκ 8, συναντάμε τις καμπίνες του πλοίου, οι οποίες δεδομένου ότι το πλοίο έχει φτιαχτεί για την Αδριατική, είναι αρκετά ευρύχωρες και άνετες για τον επιβάτη σε όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα το Hellenic Spirit, διαθέτει 17 LUX ,47 Δίκλινες Εξωτερικές ,39 Δίκλινες Εσωτερικές ,33 Τετράκλινες Εξωτερικές ,92 Τετράκλινες Εσωτερικές και 2 Καμπίνες ΑΜΕΑ. Σύνολο 230 καμπίνες με 710 κρεβάτια. Όλες οι καμπίνες, είναι όμορφα διακοσμημένες με όλες τις παροχές και τις ανέσεις για ένα άνετο και ευχάριστο ταξίδι πάντα με την σιγουριά της ΑΝΕΚ.

Άποψη της καμπίνας LUX
Δίκλινη Εξωτερική καμπίνα


Άποψη τετράκλινης εσωτερικής καμπίνας.
Τελειώνοντας την περιήγηση μας στους κοινόχρηστους χώρους του Hellenic Spirit, κατευθυνόμαστε στο νευραλγικό κέντρο του πλοίου, που δεν είναι άλλο από τη γέφυρα. H γέφυρα στο Hellenic Spirit σίγουρα είναι τόσο σύγχρονη, που θυμίζει πιλοτήριο η έστω ένα σύγχρονο ταχύπλοο καταμαράν. Σίγουρα είναι μακράν η πιο εντυπωσιακή και σύγχρονη σε επιβατηγό οχηματαγωγό που έχουμε συναντήσει ενώ είναι πλήρως λειτουργική και σίγουρα ένα όμορφο μέρος για τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί.


Φεύγοντας ,τελευταία μας στάση είναι τα γκαράζ του Hellenic Spirit όπου η χωρητικότητα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύντομη αυτήν δρομολόγηση του στα Κρητικά νερά μιας που έπρεπε να αναλάβει το φορτίο τόσο των Χανίων όσο και του Ηρακλείου. Το Hellenic Spirit διαθέτει 4 επίπεδα γκαράζ, 2 κυρίως επίπεδα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 130 φορτηγά οχήματα και 2 πατάρια κάτω από το κυρίως γκαράζ στο κατάστρωμα 4 που φιλοξενούν 140 ΙΧ οχήματα. Εναλλακτικά μπορούν τα 4 επίπεδα να φιλοξενήσουν 670 ΙΧ οχήματα, ενώ στο δεύτερο κυρίως γκαράζ στο κατάστρωμα 5 πρύμα, υπάρχει ο χώρος κατοικίδιων του πλοίου. Από το ίδιο κατάστρωμα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και την πλώρη του πλοίου, ένα σημείο στο πλοίο όπου λίγοι επιβάτες καταφέρνουν να εξερευνήσουν


Το Hellenic Spirit, είναι ένα πλοίο διαμάντι που κουβαλά μαζί του όχι το Ελληνικό όπως λέει το όνομα του πνεύμα, αλλά το πνεύμα της ΑΝΕΚ και των ανθρώπων της, που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος με την σφραγίδα της ΑΝΕΚ. Ένα πλοίο, χάρμα οφθαλμών από τις καμπύλες του μέχρι τον σχεδιασμό του και τη διακριτική πολυτέλεια των εσωτερικών του χώρων ενώ τέλος, τα τεράστια εξωτερικά του καταστρώματα σε συνδυασμό με το χωρίς τριγμούς ταξίδι του, συνθέτουν ένα ονειρικό αποτέλεσμα. Αν και ήταν σύντομη η δρομολόγηση του προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στους ταξιδιώτες και τους καραβολάτρες της Κρήτς και του Πειραιά, που αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα το πλοίο, ενώ σίγουρα όλος ο κόσμος που το ταξίδεψε θα ήθελε το 'Ελληνικό πνεύμα' ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναταξιδέυσει στα Κρητικά νερά.
Ελπίζουμε η δουλειά μας να σας άφησε ικανοποιημένους. Ευχόμαστε με την στήριξη σας να φτάσουμε ψηλότερα από ότι τώρα. Αφιερώματα σε πλοία όπως το HELLENIC SPIRIT τιμούν την ομάδα μας και μας δίνουν ώθηση να καταφέρουμε καλύτερα πράγματα με τον καιρό!
Και παλι, ευχαριστούμε για την ανάγνωση και για τη στήριξη σας. Μείνετε μαζί μας για ένα ακόμα αφιέρωμα μέσα στο καλοκαίρι σε ένα πλοίο ..έκπληξη.