ΙΩΣΗΦ Κ
(Η πλωτη γραμμή τροφοδοσίας για τα νησιά του Αιγαίου)
Τα οχηματαγωγά πλοία επιτελούν σημαντικό ρόλο ,ιδιαιτέρα σε μία νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα. Αφενώς προσφέρουν στα νησιά του αιγαίου καθημερινή και αξιόπιστη τροφοδοσία κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά , αφετέρου έχουν αναλάβει τη αποκλειστική μεταφορά φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία πράγμα που τα περιορίζει να χρησιμοποιήσουν κάποιο συμβατικό οχηματαγωγό επιβατηγό πλοίο δημιουργώντας πιθανόν μία επικίνδυνη κατάσταση τόσο για το πλοίο όσο και για τους επιβάτες του.
Στα λιμάνια της Κρήτης καταπλέουν οχηματαγωγά πλοία ήδη από τη δεκαετία του 1970. Εξυπηρετωντας τη ανάγκη του νησιού για τροφοδοσία αλλά και τη ανάγκη να μεταφερθούν αγαθά και εφόδια που δύσκολα θα μεταφερθούν με άλλο τρόπο.
Η αρχή έγινε με τον εφοπλιστή Κώστα Ευθυμιάδη το 1970 με τη δρομολόγηση του Ευθυκώστας 2 για τη μεταφορά φορτηγών στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς ενώ, 2 χρόνια αργότερα ο ίδιος εφοπλιστής δρομολογεί ένα δεύτερο πλοίο στη γραμμή Σούδα - Πειραιάς το φορτηγό οχηματαγωγό Πλάτων. Όπως συνηθίζονταν εκείνη τη εποχή τα πλοία αυτά δεν ήταν εκ κατασκευής οχηματαγωγά , αλλά ήταν φορτηγά πλοία που δέχτηκαν τη απαραίτητη μετασκευή για να γίνουν οχηματαγωγά.
Το 1974 η εταιρεία του Κου Ευθυμιάδη διακόπτει τη λειτουργία της και έτσι δημιουργείται κενό στη μεταφορά των επικίνδυνων φορτίων στη Κρήτη. Εκμεταλευόμενες το κενό αυτό οι δύο νεοσύστατες ακτοπλοϊκές εταιρείες της Κρήτης ΑΝΕΚ και ΜΙΝΩΙΚΕΣ αποφασίζουν το 1977 την από κοινού αγορά του πλοίου Ευθυκώστας 2 , τη μετονομασία του σε Ζάκρος και τη κοινή του εκμετάλλευση από και προς τα λιμάνια της Κρήτης ,μία συνεργασία που κράτησε μέχρι το 1985.
Το 1986 οι Μινωικές αγοράζουν το οχηματαγωγό ΖΕΑ το οποίο μετονομάστηκε σε Αγία Γαλήνη προκειμένου να εκμεταλευτούν το κομμάτι της μεταφοράς των φορτηγών με επικίνδυνα φορτία από και προς τα λιμάνια της Κρήτης. Το Αγία Γαλήνη ήταν το πρώτο εκ κατασκευής οχηματαγωγό πλοίο που δρομολογήθηκε στη Κρήτη. Το πλοίο αυτό πωλήθηκε με άλλα παλαιότερα πλοία του στόλου των Μινωικών γραμμών το 2002 και έτσι τέλειωσε τη συμμετοχή της η εταιρεία στο κομμάτι της αποκλέιστικής μεταφοράς φορτηγών.
Το 2000 εμφανίζεται ένας νέος παίχτης που ήρθε να πάρει κομμάτι από τη πίτα των Μινωικών όσο αφορά τα επικύνδυνα φορτία ο πλοιοκτήτης Στέφανος Βουράκης δρομολογεί το οχηματαγωγό Τόνια (Μετέπειτα Ανδρέας Κάλβος) και το 2002 το οχηματαγωγό ΜΑΡΙΝΟ. Τη ίδια χρονιά όμως εγκαταλείπει τη δραστηριότητα του στις γραμμές της Κρήτης.
Τη ίδια χρονική περίοδο έκτακτες εμφανίσεις έκαναν για τη μεταφορά φορτηγών και πλοία της ΔΑΝΕ αλλά και της ΝΕΛ σε έκτακτα δρομολόγια.
Το κενό που δημιούργηθηκε με τη πώληση του Αγία Γαλήνη και τη απουσία του Κου Βουράκη, εκμεταλέυτηκε αυτή τη φορά η ΑΝΕΚ το 2003 με τη σύσταση της θυγατρικής ΑΝΕΚ Cargo και τη ναύλωσή για λογαριασμό της του Aegean Pearl και του Aegean Star από τη εταιρεία του Κώστα Αγαπητού ,η νάυλωση του Aegean Pearl θα διαρκέσει για ένα χρόνο. Τρία χρόνια αργότερα θα ναυλώσει ακόμη ένα πλοίο από τη εταιρεία του Κώστα αγαπητού το Αρχάγγελος πλοίο που είχε ναυλώσει ξανά το 2003 για ένα χρόνο με το όνομα Aegean Sun.




Το 2011 η ΑΝΕΚ διακόπτει τη δραστηριότητα της ΑΝΕΚ Cargo και για ακόμη μία φορά άλλη μία εταιρεία στη προκειμένη περίπτωση η AEINAFTIS δρομολογεί το πλοίο της Πελαγίτης μία φορά τη εβδομάδα για το λιμάνι της Σούδας κίνηση η οποία σημειώνεται από επιτυχία για τη Αεινάυτης. Μερικά χρόνια αργότερα μία νέα εταιρεία η CRETAN CARGO LINES των Αφων Κουκιανάκη δρομολογεί το 2014 το νέο απόκτημα της Τάλως για μεταφορά φορτηγών από το λιμάνι του Ρεθύμνου για τα νησιά του Αιγαίου και τον Πειραιά. Δύο χρόνια αργότερα αγοράζει και δεύτερο πλοίο και το ονομάζει Νέαρχος πλέον η εταιρεία δραστηριοποιείται από το λιμάνι της Σούδας προς τα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και τον Πειραιά. Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας και η επιτυχία που έχει χάρη στη ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει οδηγεί στη αγορά και τρίτου πλοίου το 2019 με το όνομα ΙΩΣΗΦ Κ.



Γνωριμία με τη ναυαρχίδα της CRETAN CARGO LINES
Από καιρό η CRETAN CARGO LINES έψαχνε ένα τρίτο πλοίο με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα άλλα δύο πλοία του στόλου της αλλά και ικανό να προσεγγίζει με ευκολία στα απαιτητικά νησιωτικά λιμάνια του Αιγαίου. Η προσπάθεια των υπεύθυνων της εταιρείας απέδωσε καρπούς , καθώς γίνεται η αγορά του BEKAA DREAM από τη BEKAA DREAM SHIPPING προσθέτοντας ,έτσι οι αφοί Κουκιανάκη ένα ακόμη πλοίο στο στόλο τους. Ας γνωρίσουμε όμως τη ιστορία του ΙΩΣΗΦ Κ από τη γέννηση του ως και σήμερα.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Vaagen Verft στη Νορβηγία το 1979 για λογαριασμό της Steineger Wik με το όνομα NORWEGIAN CHALLENGER ώς το δεύτερο από τα συνολικά τρία αδελφά πλοία για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας. Εκ κατασκευής το μήκος του ανέρχεται 133,3 μέτρα ,το πλάτος του σε 22 μέτρα ενώ το βύθισμα του αγγίζει τα 4 μέτρα.
Τη ίδια χρονιά ξεκινά δρομολόγια για τη πλοιοκτήτρια εταιρεία Steineger Wik ενώ η ιστορία του πλοίου θα αποδειχτεί ως αρκετά πλούσια σε αλλαγές ιδιοκτησίας. Εμείς θα αναφέρουμε επιγραμματικά τις πιο σημαντικές από αυτές στο αφιέρωμα μας.
-
Το 1982 αλλάζει όνομα σε JOLLY BRUNO και ναυλώνεται στη Ignazio Messina & C.SpA για περίπου 10 χρόνια ενώ το 1993 ναυλώνεται για ένα έτος στη Proofband Ltd.
-
Το 1993 αγοράζεται από τη Norse Merchant Spain Ltd και αλλάζει ξανά όνομα αυτή τη φορά σαν MERCHANT BRILLIANT. Το πλοίο θα παραμείνει στη ιδιοκτησία της Norse Merchant Spain Ltd για περίπου 10 χρόνια όταν και πάλι το 2003 το πλοίο ναυλώνεται για ακόμα μία φορά από τη Proofband Ltd
-
Το 2004 το πλοίο ξαναλλάζει χέρια όταν αυτό εξαγοράζεται από τη Brilliant Sg Ltd η οποία διατηρεί το όνομα του ώς έχει.
-
4 χρόνια αργότερα το 2008 αλλάζει για ακόμα μία φορά ιδιοκτήτη και περνά στα χέρια της Williston Impex Corp η οποία το μετονομάζει σε ZOYA
-
Για μία τελευταία φορά το πλοίο θα αλλάξει ιδιοκτησία , και συγκεκριμένα το 2014 όταν αυτό θα περάσει στα χέρια της Atlantic Maritime Co η οποία θα το μετονομάσει σε BEKAA DREAM ενώ η ίδια εταιρεία θα εκμεταλλευτεί το πλοίο της και σε ναύλωση όταν ,το 2018 ναυλωθεί από τη Bekka Dream Sg Offshore για 2 χρόνια
Τον Οκτώβριο του 2019 αγοράζεται από τους Αφους Κουκιανάκη σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της δυναμικής του στόλου της CRETA CARGO LINES και μετά τη πραγματοποίηση εκτεταμένων εργασιών επισκευών στα ναυπηγεία Σπανόπουλου στο Πέραμα, πραγματοποιεί το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο του στη γραμμή από το Πειραιά με τελικό προορισμό το λιμάνι της Σούδας πλέον σαν ΙΩΣΗΦ Κ στις 23 Οκτωβρίου 2020.
Με τη δρομολόγηση του ΙΩΣΗΦ Κ στη γραμμή της Σούδας η ομάδα του SOUDA SHIPS βρίσκει τη ευκαιρία να πραγματοποιήσει
φωτογραφικό αφιέρωμα στη ναυαρχίδα πλέον του στόλου της CRETAN CARGO LINES κάτι που επιθυμούσαμε απο καιρό μίας και η εταιρεία αυτή είναι γέννημα θρέμμα της κοινωνίας του Νομού Χανίων.
Η ευκαιρία αυτή έρχεται σε εμάς σε μία από τις πρώτες προσεγγίσεις του πλοίου στο λιμάνι της Σούδας και συγκεκριμένα στις 1 Οκτωβρίου 2020. Το ΙΩΣΗΦ Κ καταπλέει στο λιμάνι της Σούδας νωρίς το πρωί και με μία υπέροχη δεξιόστροφη μανούβρα δένει στο γάμμα του εμπορικού κομματιού στο λιμάνι της Σούδας και έτσι σύντομα ξεκινά η ξενάγηση μας στο πλοίο.
Αφού το πλοίο έχει λοιπόν αποβιβάσει τα φορτηγά τα οποία μετέφερε επιβιβαστήκαμε μέσω του καταπέλτη οχημάτων στο εσωτερικό κυρίως γκαράζ στο κατάστρωμα 2. Ο καταπέλτης καλύπτει σχεδόν όλο το φάρδος του πλοίου εξυπηρετώντας τη ταυτόχρονη φορτοεκφόρτωση οχημάτων και στα 2 επίπεδα των γκαράζ του ΙΩΣΗΦ Κ ,ενώ η εκμετάλλευση του πλάτους γίνεται και στη χωρητικότητα τόσο του εσωτερικού κυρίως γκαράζ στο κατάστρωμα 2 τόσο και στο εξωτερικό κυρίως γκαράζ στο κατάστρωμα 3 καθώς διαθέτει 6 γραμμές φόρτωσης σε κάθε επίπεδο πράγμα που από τη μία διευκολύνει τα φορτηγά στο να τοποθετηθούν με ακρίβεια και χωρίς πολλές μανούβρες στα γκαράζ και από τη άλλη στο να γίνει γρήγορα το έργο της φόρτωσης και εκφόρτωσης τους. Συνολικά το ΙΩΣΗΦ Κ διαθέτει 1270 γραμμικά μέτρα φόρτωσης πράγμα που μεταφράζεται σε χωρητικότητα της τάξεως των 80 φορτηγών οχημάτων. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι το ΙΩΣΗΦ Κ διαθέτει κάτω από το γκαράζ στο κατάστρωμα 2 ένα μικρό γκαράζ για τη μεταφορά ασυνόδευτων ΙΧ οχημάτων. Ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τη απόκτηση του ΙΩΣΗΦ Κ η CRETA CARGO αύξησε κατά 50% τη χωρητικότητα του στόλου της σε φορτηγά οχήματα.
Έχοντας περιηγηθεί στα γκαράζ του πλοίου ανεβαίνουμε χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο του πλοίου στο κατάστρωμα 4 για να περιηγηθούμε και στους χώρους ενδιαίτησης του πλοίου οι οποίοι διατίθενται προς χρήση των οδηγών που επιλέγουν να συνοδέψουν τα φορτηγά τους.
Στο κατάστρωμα 4 συναντάμε τη τραπεζαρία των οδηγών η οποία χρησιμοποιείται και σαν σαλόνι αναψυχής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ στο ίδιο κατάστρωμα συνυπάρχει αφενός η τραπεζαρία για το πλήρωμα που αποκαλεί το ΙΩΣΗΦ Κ σπίτι του και αφετέρου η κουζίνα που εξυπηρετεί τις 2 τραπεζαρίες.


Αφήνουμε το κατάστρωμα 4 και ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα 5 όπου συναντάμε τις καμπίνες πληρώματος και οδηγών.
Το ΙΩΣΗΦ Κ διαθέτει 4 καμπίνες για χρήση των οδηγών και η κάθε μία διαθέτει 6 κρεβάτια. Οι καμπίνες που προσφέρονται στους οδηγούς είναι πλήρως άνετες και λειτουργικές καθώς η κάθε μία έχει το δικό της ατομικό μπάνιο ενώ διαθέτουν συσκευή τηλεόρασης, ψυγείο και ατομικό γραφείο προς χρήση των οδηγών επιβατών, παρόλο που πρόκειται για καμπίνα σε οχηματαγωγό πλοίο δεν διαφέρει σε ανέσεις και παροχές από μία αντίστοιχη σε πλοίο της ακτοπλοΐας.


Ασυνήθιστο επίσης για οχηματαγωγό πλοίο είναι οι εξωτερικοί χώροι που προσφέρονται για τον επιβάτη καθώς το κάθε κατάστρωμα
που προσφέρεται για τους επιβάτες έχει το δικό του ιδιαιτέρα ευρύχωρο πλωριό μπαλκόνι ενώ συγκεκριμένα το κατάστρωμα 4 διαθέτει πλαϊνές περατζάδες στοιχείο ευχάριστο για τον καραβολάτρη ενώ είναι κάτι που αρχίζει να εκλείπει από πολλά πλοία πλέον στη ακτοπλοΐα.


Τελευταίος σταθμός στη περιήγηση μας στο ΙΩΣΗΦ Κ είναι η γέφυρα η οποία αποτελεί σημείο νευραλγικό στη λειτουργία του πλοίου
εφοδιασμένη με τα αρτιότερα μέσα ναυσιπλοΐας ενώ η ορατότητα στη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης μέσα από αυτή, είναι ιδανική χάρη στις εξωτερικές βαρδιόλες που διαθέτει. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη γέφυρα συζητάμε με τους αξιωματικούς που βρισκόταν εκεί και μαθαίνουμε κάποια παραπάνω λειτουργικά στοιχεία του ΙΩΣΗΦ Κ. Μαθαίνουμε , ότι στη διάρκεια των εργασιών επισκευής στο Πέραμα τοποθετήθηκαν νέες μηχανές συγκεκριμένα 2 τύπου SCANIA DIESEL KRUPP συνολικής ισχύος 8868 ίππων ενώ χαρίζουν ταχύτητες στη ναυαρχίδα της CRETAN CARGO LINES της τάξεως των 15 κόμβων. Επιπρόσθετα το πλοίο διαθέτει ζεύγος Bow Thrusters πράγμα που κάνει τη μανούβρα στα νησιωτικά λιμάνια του Αιγαίου εύκολη υπόθεση για τον Master του πλοίου καπτα Κώστα Βελαλόπουλο.


Μετά από σύντομη βόλτα και στους υπόλοιπους εξωτερικούς χώρους του πλοίου όπως η κόντρα γέφυρα η στο κομμάτι της πλώρης αποχαιρετάμε το ΙΩΣΗΦ Κ έχοντας πραγματοποιήσει το πρώτο αφιέρωμα μας σε οχηματαγω