top of page

KNOSSOS PALACE

 15 Ιουλίου 2018,

Οι μινωικές γραμμές επανέρχονται μετά από απουσία 23 χρονών στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς, και συγκεκριμένα από το 1995 όπου αποδρομολογήθηκε το πανέμορφο και στιβαρό σκανδιναβικό σκαρί των Μινωικών 'Κνωσσός'. Το νέο ξεκίνημα των μινωικών στη γραμμή των Χανίων ξεκινά με το Ευρώπη Παλλάς το οποίο ανανεώθηκε και ονομάστηκε Μύκονος Παλάς, Και έτσι ξεκινά ημερήσια δρομολόγια από Πειραιά και βραδινά από Χανιά. Τα ωράρια αυτά διεκόπησαν για το χειμώνα μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος καθαρισμού καυσαερίων SCRUBBERS στα πλοία της εταιρείας, οπότε το δρομολόγιο έγινε Πειραιάς - Χανιά - Ηράκλειο με αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά στις 20:30 και άφιξη στο λιμάνι της Σούδας στις 04:00 το πρωί, ενώ στο δρομολόγιο για Πειραιά φτάνει στις 23:00 προερχόμενο από το λιμάνι του Ηρακλείου στο λιμάνι της Σούδας απ όπου φορτώνει και συνεχίζει στις 24:00 το ταξίδι του για Πειραιά. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και στα 3 συμβατικά πλοία της εταιρείας το Μύκονος Παλάς επέστρεψε στη γραμμή του και στα γνώριμα ωράρια του τον Ιούνιο του 2019. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ήρθε η σειρά των πλοίων της εταιρείας που εξυπηρετούν το δρομολόγιο Πάτρα - Αγκώνα να εφοδιαστούν και αυτά με τη σειρά τους με το σύστημα καθαρισμού καυσαερίων SCRUBBERS, έτσι το Μύκονος Παλλάς μετακινήθηκε στη γραμμή της Αγκώνας ενώ τα πλοία της εταιρείας Κνωσός και Φαιστός Παλλάς εξυπηρετούν συνδυαστικά το Ηράκλειο και τα Χανιά με τα πλοία της εταιρείας να ξεκινάνε από το λιμάνι του Πειραιά στις 21:00 το βράδυ, φτάνουν στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 05:45 και τέλος στο λιμάνι της Σούδας στις 09:30. Από το λιμάνι της Σούδας ξεκινά στις 16:00 το απόγευμα, καταπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου γίνεται φόρτωση επιβατών και οχημάτων και αναχωρεί στις 21:00 για να φτάσει στις 06:30 στο μεγάλο λιμάνι. Έτσι η ομάδα του SOUDA SHIPS βρήκε τη ευκαιρία και πραγματοποίησε φωτογραφικό αφιέρωμα στο στολίδι των Μινωικών Γραμμών Κνωσός Παλας στο λιμάνι της Σούδας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι και να σας μεταφέρει εικόνες και εντυπώσεις.

Ariadne05pir.jpg

Η Γέννηση ενός Παλατιού

  Η ιδέα για την ναυπήγηση του Κνωσός ήλθε το 1998 όπου σε συνέχεια του επενδυτικού προγράμματος του 1995 παραγγέλθηκαν από τα ναυπηγεία Ficantieri στη Ιταλία 4 υπερσύγχρονα High Speed Ferries. Tα 2 πρώτα θα δρομολογούνταν στη γραμμή του Ηρακλείου καθώς τα απειλητικά σύννεφα που ονομαζόταν Superfast Ferries είχαν αρχίσει τη εμφάνιση τους στο Ηράκλειο και έτσι η διοίκηση των Μινωικών γραμμών αφενός, θέλοντας να εξασφαλίσει τη απόλυτη κυριαρχία στη έδρα της και αφετέρου, ύστερα από παρότρυνση του Παντελή Σφηνιά κεντρικού πράκτορα της εταιρείας για εκσυγχρονισμό του στόλου προχώρησε σε παραγγελία 4 πλοίων που θα ονομαζόντουσαν Palace Class. Τα 2 πρώτα είχαν έμφαση στη χωρητικότητα των επιβατών και προοριζόταν για τη γραμμή του Ηρακλείου τα πλοία αυτά θα ήταν το Κνωσός Παλλάς και το Φαιστός Παλάς, ενώ τα άλλα 2 Palace Class πλοία που προοριζόταν για τηn γραμμή της Αγκώνας είχαν έμφαση στη χωρητικότητα των γκαράζ και αυτά θα ήταν το Ολυμπία Παλάς και το Ευρώπη Παλάς.

knossos_palace.jpg

  Για τη ναυπήγηση του Κνωσός Παλάς οι Μινωικές δεν υπολόγισαν το κόστος καθώς θελαν πάση θυσία να εξαφανίσουν οποιαδήποτε απειλή και να έχουν τη απόλυτη πρωτοκαθεδρία στο Ηράκλειο. Έτσι η παραγγελία έγινε στα ναυπηγεία Ficantieri τα οποία είναι από τα καλύτερα στη Ευρώπη ενώ για τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων φρόντισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Giuseppe de Jorio  το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή στο κομμάτι αυτό. Το γραφείο αυτό έχει αναλάβει τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και σε άλλα πλοία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας όπως του Πρέβελης και του Τerra Jet. Η ναυπήγηση του πρώτου Palace Class πλοίου δηλαδή το Κνωσσός Παλλάς ξεκίνησε στις 28/6/2000 η κατασκευή του προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς ενώ λίγους μήνες αργότερα καθελκύεται και ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν αρχίσει τα δοκιμαστικά του.

63_KNOSSOS_PALACE_2000-2.jpg

  Η θέα του τελικού προϊόντος είναι συγκλονιστική καθώς γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως τέτοιο πλοίο σε γραμμή εσωτερικού δεν έχει ξανα υπάρξει. Το Κνωσός Παλάς έχει μήκος 214 μέτρα 20 μέτρα μεγαλύτερο από τα πλοία της Superfast και 80 μέτρα μεγαλύτερο από τα πλοία της ΑΝΕΚ στη γραμμή του Ηρακλείου, το πλάτος του είναι στα 26,4 μέτρα, το βύθισμα του αγγίζει τα 7.3 μέτρα, το βάρος του αγγίζει τους 37.482 GT αριθμός που το κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο οχηματαγωγό επιβατηγό στη Ελλάδα ενώ διαθέτει 10 ντέκ για επιβάτες και οχήματα στα οποία υπάρχουν πρωτόγνωρες πολυτέλειες σε πλοίο γραμμής εσωτερικού για τον επιβάτη, συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφος, αίθουσα ηλεκτρονικών, πισίνα με υδρομασάζ, ντίσκο, χώρος κατοικίδιων και πληθώρα σαλονιών εστιατορίων και καφετεριών για να διαλέξουν οι 2500 επιβάτες του οι οποίοι μπορούν να φιλοξενηθούν σε 231 καμπίνες εσωτερικές η εξωτερικές όλων των κατηγοριών που διαθέτουν 758 κρεβάτια η στα 756 αεροπορικά του καθίσματα ή στα αμέτρητα καθίσματα των 3 σαλονιών του. Το μηχανικό σύνολο του πλοίου είναι εξίσου εντυπωσιακό, το Κνωσός Παλάς διαθέτει ζεύγος πλαϊνών προωθητήρων τόσο πλώρα όσο και πρύμα, οι πλαϊνοί προωθητήρες αναλαμβάνουν το έργο της μανούβρας του πλοίου στα λιμάνια η οποία γίνεται ολοκληρωτικά με τη χρήση τους, έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτηση ενός μόνο τιμονιού στο πλοίο καθώς η ευελιξία που προσφέρουν οι προωθητήρες είναι υπέρ αρκετή. Μεταξύ άλλων διαθέτει ζεύγος σταθεροποιητήρων, 3 ηλεκτρομηχανές 3083 ίππων η κάθε μια, ενώ τελευταίο (και καλύτερο) διαθέτει 4 πανίσχυρες Wärtsilä 16V46C μηχανές συνολικής ισχύος 92800 ίππων!!!! αριθμός υπεραρκετός για να κινεί με ταχύτητα το θηριώδες αυτό πλοίο. Δύό βδομάδες πριν τη παράδοση του πραγματοποιούνται τα δοκιμαστικά του στα οποία πιάνει υπηρεσιακή ταχύτητα 31,6 κόμβων με μέγιστη στους 32 κόμβους και έχοντας ικανοποιηθεί τόσο τα ναυπηγεία όσο και η πλοιοκτήτρια εταιρεία παραδίδεται στις 25/11/2000 στις Μινωικές Γραμμές και βάζει ρότα για το λιμάνι του Πειραιά 

minoan-knossos-palace-top.jpg

  Το πλοίο καταφτάνει στο λιμάνι του Πειραιά στις 28/11/2000 συμπτωματικά τη ίδια μέρα αυτοκτονεί και ο εμπνευστής αυτού του πλοίου Παντελής Σφηνιάς. Τη επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά με εκατοντάδες κόσμου να συρρέει για να θαυμάσει το νέο καμάρι των Μινωικών, ενώ κοιτώντας το κανείς θαυμάζει το γεγονός ότι μία εταιρεία λαϊκής βάσης όπως οι Μινωικές θα έφτανε στο σημείο να ναυπηγήσει τέτοιο πλοίο. Τη επομένη μεταβαίνει στο Ηράκλειο για να πραγματοποιηθούν και εκεί τα εγκάινεια του και πάλι λαοθάλασσα επισκέπτεται το πλοίο με τους Ηρακλειώτες να είναι περήφανοι για το στολίδι τους το οποίο είναι αποτέλεσμα συλλογικής τους προσπάθειας ενώ στις 4/12/2000 ξεκινά τα δρομολόγια του στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς.

9204063d.jpg
74589275_1670910013046653_53132355156783
210738.jpg

Η Έναρξη της ζωής του στη Ελλάδα

  Τον Δεκέμβριο του 2000 λαμβάνει βραβείο ως το πιο πολυτελές Cruise Ferry στον κόσμο, βραβείο που δικαιώνει τη επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου De Jorio για τη δημιουργία των εσωτερικών χώρων. Το Μάρτιο του 2001 το αδερφό πλοίο Φαιστός Παλας δρομολογείται στη γραμμή του Ηρακλείου και πραγματοποιούν το δρομολόγιο σε 6 μόνο ώρες, ενώ μαζί τα 2 πλοία αποτελούν ένα δυναμικό ντουέτο το οποίο προσφέρει ασυναγώνιστες παροχές στον επιβάτη ενώ κανείς επίδοξος ανταγωνιστής δεν έχει τολμήσει να ξεπεράσει αυτό το δίδυμο είτε σε πολυτέλεια είτε σε παροχές είτε σε ταχύτητα. Στις 19/11/2003 ξεσπά πυρκαγιά στο κυρίως γκαράζ του πλοίου από φορτηγό με έυλεκτα υλικά και το πλοίο καταπλέει άμεσα στο λιμάνι του Ηρακλείου ενώ η φωτιά είχε σβηστεί ήδη πλήρως από το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στο γκαράζ. Το υδραυλικό σύστημα όμως που ανοιγοκλείνει τους καταπέλτες είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τη φωτιά και έτσι επιστρατεύτηκε μία σκάλα επιβίβασης από το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης, έτσι και οι 1040 επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν ασφαλώς. Το ίδιο βράδυ αναχωρεί κενό επιβατών για το πέραμα όπου επισκευάζονται οι ζημιές από τη φωτιά ενώ στις 28/12/2003 ξαναδρομολογείται στην γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο. Πολύ συχνά το διάστημα 2005-2010 ναυλώνεται για τη μεταφορά των 5 ήμερων σχολικών εκδρομών έτσι κατά τη διάρκεια των ετών αυτών θα προσεγγίσει τα Χανιά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για τις ανάγκες των μεταφορών αυτών. Το 2006 εκδηλώνεται ξανά φωτιά στο γκαράζ σε σταθμευμένο φορτηγό αλλά αυτή τη φορά η φωτιά πλήττει μόνο το φλεγόμενο φορτηγό καθώς η αντίδραση του πληρώματος ήταν άμεση και το πλοίο δεν είχε ζημιές. Το 2007 το πλοίο θα αποχαιρετίσει τα πρασινοκόκκινα σινιάλα του καθώς η τσιμινιέρα θα βαφτεί ολόκληρη κόκκινη, και ο πρίγκηπας που κοσμεί τη τσιμινιέρα από ζωγραφιστός θα γίνει αλουμινένιος, ενώ τα σινιάλα στις μπάντες του θα γραφτούν με μια πιο μοντέρνα γραμματοσειρά. 

IMG_20190117_071358.jpg
20170607_194217.jpg

  Το ίδιο έτος συμβαίνει ατύχημα στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 07/02 κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων προσκρούει στη προβλήτα και δημιουργείται ρήγμα στη δεξιά πλευρά, τη ίδια μέρα αναχωρεί για το πέραμα και σε λίγες μέρες είναι και πάλι έτοιμο για δρομολόγια. Στις 24/02/2011 το πλοίο συμμετάσχει στη επιχείρηση διάσωσης πολιτών από τη κόλαση της Λιβύης με το Κνωσός να κάνει δρομολόγια από τη Μισουρατα της Λιβύης στη Μάλτα μεταφέροντας 2000 επιβάτες και στη συνέχεια από τη πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη προς την Λαττάκεια της Συρίας, εκεί τελειώνει η αποστολή του και το πλοίο γυρνά στις 08/02/2011 στο λιμάνι του Πειραιά για να συνεχίσει τα δρομολόγια του. Το Δεκέμβριο του 2012 πραγματοποιεί δεξαμενισμό στα ναυπηγεία της Σύρου. Εκεί γίνεται αντικατάσταση των προπελών του με νέες που προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση στο πλοίο και καλύτερη απόδοση, ενώ παράλληλα γίνεται πλαστικοποίηση στα ύφαλα του για καλύτερη υδροδυναμική και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στις 23/12/2012 επιστρέφει στα δρομολόγια του. Τον Ιούλιο του 2017 ναυλώνεται από το GUMBALL 3000 για να μεταφερθούν τα πολυτελή και γρήγορα οχήματα που συμμετέχουν στο τουρ από τη βόρεια Ευρώπη στο λιμάνι της Μυκόνου. Το καλοκαίρι του 2018 στα καλοκαιρινά ημερήσια δρομολόγια προστίθεται η ενδιάμεση στάση στο νησί της Μήλου κίνηση πολύ πετυχημένη που συνέχισε και το επόμενο καλοκαίρι.Τον Μάρτιο του 2019 οδηγείται στα ναυπηγεία Palumbo στο νησί της Μάλτας που και τοποθετείται σε αυτό το σύστημα καυσαερίων SCRUBBERS ενώ η εγκατάσταση τους το Μάιο του ίδιου έτους κάνουν το πλοίο οικολογικότερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον. Το Κνωσός Παλάς είναι ένα πλοίο που κατά τη διάρκεια των 19 ετών στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς αν εξαιρέσουμε το δίδυμο Κάντια - Ρέθυμνο της ΑΝΕΚ είναι το πλοίο με τη μακροβιότερη παρουσία σε μία και μόνο γραμμή, επιπλέον, δεν έχει καταφέρει να ξεπεραστεί από κανένα ανταγωνιστικό πλοίο είτε σε μέγεθος είτε σε πολυτέλεια είτε σε ταχύτητα ενώ το ταξίδι που κάνει είναι καταπληκτικό καθώς απουσιάζουν οι κραδασμοί ενώ παρόλο τον σχεδιασμό του με τη κοντή πλώρη και τα μεγάλα έξαλλα κάνει καλό ταξίδεμα ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες

75422248_575482133258770_620329112755083
DSC_0022.JPG

Το Κνωσός Παλας

  Στις 30/10/2019 Η ομάδα του SOUDA SHIPS είχε τη ευκαιρία να γνωρίσει το εσωτερικό κόσμο του Κνωσός Παλάς και να σας μεταφέρει εικόνες μα και εντυπώσεις. Μετά από άδεια που πήραμε από τη κα Φασομυτάκη Έυη, επικεφαλής επικοινωνίας των Μινωικών Γραμμών μαζευτήκαμε στο λιμάνι της Σούδας για να πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα μας. Βλέποντας μπροστά μας το πλοίο παρατηρούμε τη εξωτερική του εμφάνιση η οποία είναι πληθωρική καθώς το πλοίο είναι τεράστιο αλλά συνάμα καλλίγραμμη (τι θα περίμενε άραγε κανείς από Ιταλικά ναυπηγεία;) επίσης θυμίζει έντονα με τη εμφάνιση του κρουαζιερόπλοιο. Η είσοδος επιβατών και οχημάτων γίνεται από δύο τεράστιους καταπέλτες στο ντέκ 3, η επιβίβαση των επιβατών γίνεται από τα δεξιά του πλοίου, ενώ για όταν υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση υπάρχει και από τη αριστερή πλευρά σκάλα επιβατών, οι κυλιόμενες σκάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο κατά τη επιβίβαση τόσο και στη αποβίβαση των επιβατών, διευκολύνοντας τη πρόσβαση τους. Το ντέκ 3 είναι το κύριο κατάστρωμα των οχημάτων στο οποίο φορτώνονται τόσο ΙΧ όσο και φορτηγά οχήματα ενώ, κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά, υπάρχουν όχι ένα αλλά δύο υπόγεια πατάρια το ντέκ 2 και ντέκ 1 για ΙΧ οχήματα χωρητικότητας 40 οχημάτων το καθένα. Στο ντέκ 4 έχουμε το 2ο κύριως γκαράζ του πλοίου στο οποίο επίσης γίνεται φόρτωση ΙΧ και φορτηγών οχημάτων, το γκαράζ αυτό διαθέτει δύο πατάρια ένα σε κάθε πλευρά τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη μεταφορική ικανότητα του πλοίου σε οχήματα, ενώ υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τα πατάρια του ντέκ 4 στο χώρο της ρεσεψιόν. Συνολικά στα 4 γκαράζ του πλοίου μπορούν να φορτωθούν 700 ΙΧ ή 113 φορτηγά και 100 ΙΧ στα 1500 γραμμικά μέτρα συνολικά των 4 γκαράζ του.

DSC_0329.JPG

  Αφήνουμε τον χώρο του γκαράζ και μέσω των κυλιόμενων σκαλιών κατευθυνόμαστε στο ντέκ 5 και στο χώρο της ρεσεψιόν. Η μαρμάρινη υποδοχή της ρεσεψιόν προϊδεάζει τον επιβάτη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ακριβά υλικά όσο αφορά τη κατασκευή του εσωτερικού του πλοίου. Στο ίδιο κατάστρωμα υπάρχουν καμπίνες επιβατών 55 υπό τον αριθμό, καμπίνες υπάρχουν υπάρχουν στα ντέκ 4 που αριθμούν 37, και τέλος στο ντέκ 7. Οι καμπίνες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και χωρίζονται σε τετράκλινες, τρίκλινες δίκλινες , Lux με δύο μονά κρεβάτια η ένα διπλό κρεβάτι και 4 καμπίνες ειδικά για ΑΜΕΑ οι οποίες έχουν άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο του πλοίου, όλες οι καμπίνες διαθέτουν τηλεόραση ενώ οι δίκλινες οι ΑΜΕΑ και οι Lux διαθέτουν και ψυγείο, οι τελευταίες έχουν και σαλόνι με mini bar. Οι καμπίνες ΑΜΕΑ είναι ιδιαιτέρα ευρύχωρες πράγμα που εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες των ατόμων αυτών ενώ έχουν ειδικό κουμπί που καλεί σε βοήθεια το οποίο χτυπά πρώτα στη γέφυρα και μετά οι αξιωματικοί εκεί ενημερώνουν το πλήρωμα του ξενοδοχειακού για παροχή βοήθειας στο επιβάτη. Οι καμπίνες συνολικά είναι 231 και διαθέτουν 758 κρεβάτια.

IMG_20191010_142534.jpg

  Ένα επίπεδο πάνω στο ντέκ 6 συναντάμε τη πλειοψηφία των κοινόχρηστων χώρων του πλοίου. Πρύυμα έχουμε τα 2 εστιατόρια του πλοίου το Self Service εστιατόριο με τη ονομασία Αμβροσία και το Ala-Carte εστιατόριο με τη ονομασία Παριζιάνα. Και στα 2 εστιατόρια μπορεί να βρει κανείς πληθώρα γαστρονομικών απολαύσεων εμπνευσμένων από τη Μεσογειακή κουζίνα που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Στο μέσο του πλοίου έχουμε το κυρίως σαλόνι με τη ονομασία Ρέα. Το σαλόνι αυτό διαθέτει καφετέρια που προσφέρει ροφήματα και σνακ ενώ κατά τη διάρκεια του δρομολογίου οι επιβάτες ταξιδεύουν υπό τους κλασσικούς  ήχους του πιάνου και του βιολιού που παίζουν ζωντανά στη διάρκεια του δρομολογίου στο σαλόνι αυτό. Προχωρώντας πλώρα συναντάμε το εμπορικό κέντρο του πλοίου με τη ονομασία Πανδώρα, μεγαλύτερο από όσα έχουμε συναντήσει ως τώρα ενώ είναι πανομοιότυπο με το ομόσταυλο Μύκονος Παλάς. Το εμπορικό κέντρο διαθέτει δύο μαγαζιά τα οποία έχουν εντυπωσιακή ποικιλία με ρούχα, αξεσουάρ και κάθε είδος ένδυσης και υπόδησης από όλες τις επώνυμες μάρκες. Επίσης διαθέτει και ένα περίπτερο από το οποίο μπορεί να ψωνίσει ο επιβάτης ότι χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με το Κνωσός. Δίπλα στο το εμπορικό κέντρο υπάρχει η αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών η οποία θυμίζει Game Room στη στεριά καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα μαγαζιά τέτοιου είδους, στη αίθουσα αυτή υπάρχουν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές για σερφάρισμα στο διαδίκτυο η για να δουλέψει κανείς πάνω σε αυτούς εν πλω, ενώ εξωτερικά της αίθουσας αυτής υπάρχουν τραπέζια με πρόσβαση σε ρεύμα για αυτούς που θέλουν να εργαστούν με το φορητό υπολογιστή τους η ακόμα για να παίξει κανείς κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Στο μέσο του καταστρώματος αυτού υπάρχουν πλαϊνές περατζάδες που μπορεί να πάρει κανείς φρέσκο αέρα ενώ εκεί βρίσκονται και οι σωσίβιες λέμβοι του πλοίου. Στη πλώρη του πλοίου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο του πλοίου με τη ονομασία King Minos. Η αίθουσα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνελεύσεις εν πλω από εταιρείες που μπορεί να ταξιδέψουν με το πλοίο και να γίνει χρήση της εξέδρας των ομιλητών που υπάρχει εκεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν Show Room για εκδηλώσεις εν πλω χρησιμοποιώντας το Dance Floor που διαθέτει το King Minos, η σαν απλό σαλόνι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιβάτες όταν δεν χρειάζεται για κάποιον από τους άλλους 2 σκοπούς και συνήθως έτσι χρησιμοποιείται τον περισσότερο καιρό. Τέλος μπροστά από το King Minos υπάρχει ένα μικρό σαλόνι Vip, ένα πραγματικό ησυχαστήριο, με θέα τη πλώρη και τη θάλασσα, για τους επιβάτες των καμπινών Λουξ και για τους κατόχους της κάρτας Μinoan Gold.

IMG_20191010_143439.jpg

  Συνεχίζοντας τη περιήγηση μας στους χώρους του πλοίου βρισκόμαστε στο ντέκ 7 στο οποίο βρίσκεται μεγάλος αριθμός καμπινών 139 υπό τον αριθμό και στο υπόλοιπο μισό υπάρχουν 2 αίθουσες αεροπορικών με 650 αεροπορικά καθίσματα ενώ υπάρχει πρύμα εξωτερικός χώρος στο οποίο κανείς μπορεί να πάρει μία δόση θαλασσινού αέρα

IMG_20191010_144714.jpg

  Ένα επίπεδο ακόμα στο ντέκ 8 υπάρχει ο μεγαλύτερος ανοιχτός εξωτερικός χώρος του πλοίου το ελικοδρόμιο που παρ' όλη τη σχεδίαση του ο επιβάτης έχει άπλετη θέα προς το πέλαγος, προχωρόντας πλώρα έχουμε το σαλόνι με τα Vip αεροπορικά καθίσματα τα οποία αριθμούν 100, ενώ βγαίνοντας από αυτή τη αίθουσα συναντάμε το εξωτερικό μπάρ Ποσειδών στο οποίο προσφέρονται καφέδες,σνακ και παγωμένα ροφήματα ενώ δίπλα στο μπάρ είναι ο χώρος της πισίνας και του υδρομασάζ, με ξαπλώστρες γύρω απο τον χώρο αυτό για τους επιβάτες που θέλουν να χαλαρώσουν στο ταξίδι τους ενώ σαν προέκταση του μπάρ υπάρχει μπυραρία που προσφέρει παγωμένες μπύρες στο χώρο της πισίνας.

IMG_20191010_145535.jpg

  Τέλος φτάνουμε στο ντέκ 9, σε αυτό το κατάστρωμα συναντάμε τον χώρο της ντίσκο με τη ονομασία Αρμονία, ο οποίος κατά τη γνώμη μας είναι ο ομορφότερος για να ταξιδέψει κανείς στο πλοίο καθώς έχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα ενώ τη ημέρα ο χώρος φωτίζεται φυσικά με το φως που περνά από τον πανέμορφο γυάλινο θόλο. Στο χώρο αυτό που λειτουργεί μετά τις 10 στα βραδινά δρομολόγια σερβίρονται ποτά υπό τους ήχους της μουσικής ενώ όταν τελειώσει το μουσικό πρόγραμμα μετατρέπεται σε ένα υπέροχο μέρος για ξεκούραση και χαλάρωση. Στο κατάστρωμα αυτό συναντάμε τον χώρο φύλαξης των κατοικίδιων ενώ το κατάστρωμα γύρω από αυτόν τον χώρο προσφέρεται για τον περίπατο των τετράποδων επιβατών. 

DSC_0638.JPG
DSC_0582.JPG

  Η ξενάγηση μας καταλήγει στο χώρο της γέφυρας, ο οποίος όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες θυμίζει πολύ αυτή ενός κρουαζιερόπλοιου τόσο και από τα μεγάλα παράθυρα, όσο και από τη διάταξη των κονσολών στη γέφυρα, η γέφυρα διαθέτει όλα τα σύγχρονα όργανα και εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον πλοίαρχο του Κνωσός να μανουβράρει με ευκολία και ασφάλεια ενώ ο πλους του Κνωσός γίνεται με ευκολία, ασφάλεια και ξεκούραστα για το πλήρωμα, ενώ η φιλοξενία του ύπαρχου Βασιλειάδη Απόστολου ήταν καταπληκτική καθώς ήταν πρόθυμος να μας εξηγήσει οποιαδήποτε απορία είχαμε.

  Σε γενικές γραμμές το Κνωσός Παλάς είναι ένα υπέροχο πλοίο, στολίδι για όποια γραμμή τοποθετηθεί. Είναι ένα πλοίο το οποίο είναι πολυτελές αλλά με τη κλασσική τη βαριά έννοια της πολυτέλειας καθώς το εσωτερικό του είναι φτιαγμένο προσεγμένα και με καλά υλικά πράγμα που γίνεται αντιληπτό σε όποιον ταξιδέψει με το πλοίο. Είναι ένα πλοίο που δεν θα το βαρεθείς ποτέ καθώς έχει άπλετους χώρους για να εξερευνήσει κανείς και όλοι με τη πινελιά της κλασσικής πολυτέλειας. Το Κνωσός προσφέρει στο επιβάτη του άνετο και γρήγορο ταξίδι καθώς οι άνετες, πρακτικές και ευρύχωρες καμπίνες του κάνουν τον επιβάτη να αισθανθεί σαν το σπίτι του μακριά από το σπίτι του, ενώ ακόμα και αυτοί που θα επιλέξουν τα αεροπορικά καθίσματα δεν θα μείνουν παραπονεμένοι από τη άνεση τους, ενώ και το ίδιο το πλοίο συμβάλει στη άνεση του επιβάτη καθώς είναι σταθερό στις δύσκολες καιρικές συνθήκες ενώ η απουσία κραδασμών ακόμα και στη μανούβρα συνδυάζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία για τη άνεση του επιβαίνοντα, από τη άλλη η εξαιρετική ταχύτητα του προσφέρει ένα γρήγορο ταξίδι σε αυτόν που ταξιδεύει μαζί του. Η άνεση η πολυτέλεια και η ταχύτητα συνδυάζονται αρμονικά με τη φιλοξενία και τη εξυπηρέτηση του πληρώματος του πλοίου καθώς χωρίς αυτό το Κνωσός θα ήταν ένα μεταλλικό κουτί. 

  Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας βοήθησαν στη πραγματοποίηση του αφιερώματος μας. Αρχικά τη Κα Φασομυτάκη Έυη και τη διοίκηση των Μινωικών γραμμών για τη έγκριση του αιτήματος μας για αφιέρωμα στο πλοίο. Τον θαλαμηπόλο  Ζησιμόπουλο Ανδρέα ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους και τις καμπίνες του Κνωσός Παλάς, τον υπεύθυνο της Ντίσκο Εμμανουήλ Κοκοσάλη ο οποίος μας ξενάγησε στο βασίλειο του, τον ύπαρχο του Κνωσός Παλάς Βασιλειάδη Απόστολο για τη ξενάγηση του στο δικό του βασίλειο το εγκέφαλο του πλοίου τη γέφυρα, και τέλος τον Σπύρο Φουντουλάκη Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο για το καλωσόρισμα του και τη πολύτιμη βοήθεια του που μας προσέφερε στο αφιέρωμα μας και ευχόμαστε στο Κνωσός Παλάς και στο πλήρωμα του να συνεχίσει να κοσμεί τις Ελληνικές θάλασσες.

  Εδώ σας αποχαιρετούμε και σας ευχαριστούμε για τη υποστήριξη σας. Και όπως πάντα τα ταξίδια συνεχίζονται εδώ στο SOUDA SHIPS.

IMG_20191010_160322.jpg
bottom of page