ΣΑΜΑΡΙΑ I
Η Κρήτη είναι ένα νησί με ιδιόμορφη γεωγραφία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Στη βόρεια ακτογραμμή οι μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων είναι σχετικά εύκολες και γρήγορες χάρις το αξιόλογο οδικό δίκτυο. Από τη άλλη πλευρά στην νότια ακτογραμμή δεν υπάρχει δίκτυο που να ενώνει όλη την ακτογραμμή της νότιας Κρήτης εξαιτίας του βραχώδους εδάφους και της παράξενης γεωγραφίας της περιοχής. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρα έντονο στη δυτική πλευρά της νοτίου Κρήτης όπου βρίσκεται και η ακριτική Γαύδος. Μέχρι το 1983 διάφορες μικρές ναυτιλιακές εταιρίες εξυπηρετούσαν την σύνδεση των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης με το νοτιότερο κομμάτι της ευρωπαϊκής ηπείρου, τη Γαύδο. Το 1983 αυτές οι εταιρίες ενώθηκαν και έτσι γεννήθηκε η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία ΝοτιοΔυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ). Χάρη στη δραστηριότητα αυτή εξασφαλίζεται σε καθημερινή βάση η τροφοδοσία των περιοχών αυτών και ειδικά της Γαύδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα χωρία που εξυπηρετούν τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ, παρά τα ουσιαστικά ανύπαρκτα λιμάνια που χρειάζονται πλοιάρχους με εμπειρία και τους δύσκολους καιρούς του Λιβυκού πελάγους, έχουν αναπτυχθεί όσο αφορά την τουριστική τους κίνηση αλλά και όσο αφορά την ανάπτυξη τους καθώς ολόκληρα σπίτια έχουν χτιστεί όπως επίσης και ολόκληρα χωριά εξαιτίας του δυσπρόσιτου από τη ξηρά όπως π.χ το Λουτρό και η Αγιά Ρουμέλη χάρις την προσφορά των πλοίων της εταιρείας.




Το Σαμαριά 1 κατασκευάστηκε για λογαριασμό της ΑΝΕΝΔΥΚ στο Πέραμα το 1986, έχει μήκος 46 μετρά και πλάτος 12 μέτρα, βύθισμα 3 μέτρα ενώ στην πλώρη έχει βύθισμα μικρότερο από 1 μέτρο πράγμα που επιτρέπει την προσέγγιση του ακόμα και σε παραλίες!. Έχει υπηρεσιακή ταχύτητα 10 κόμβων με μέγιστη στους 11.5 κόμβους ταχύτητα που πηγάζει από 2 ΑΒC μηχανές 368 kw η κάθε μία με ωριαία κατανάλωση 120 λίτρων την ώρα. Το πλοίο επίσης διαθέτει 2 ηλεκτρογεννήτριες και ζεύγος προπελών και πηδαλίων χαρακτηριστικά που του προσφέρουν άψογες ελικτικές ικανότητες πράγμα αναγκαίο για το δύσκολο έργο που καλείται να εξυπηρετήσει το πλοίο. Είναι ένα πλοίο που φτιάχτηκε για να κρατήσει πράγμα που φαίνεται από τη ποιότητα της κατασκευής του ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λαμαρίνα του έχει πάχος 1.2 εκατοστά.
Φτάνουμε στην Παλαιόχωρα και στο λιμάνι της Σκάλας όπου βρίσκουμε το πλοίοδεμένο στο λιμάνι καθώς το προγραμματισμένο του δρομολόγιο για τα λιμάνια της Αγίας Ρουμέλης, της Σούγιας και της Γάυδου έχει ματαιωθεί λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, τα πράγματα γίνονται δύσκολα ειδικά εάν φυσάει νοτιάς. Στην προβλήτα μας υποδέχεται ο πλοίαρχος του Σαμαριά 1 ο κος Βαρδουλάκης Ανδρέας ο οποίος είναι στην εταιρεία 18 χρόνια ξεκινώντας από ναύτης και περνώντας από τις θέσεις του ανθυποπλοίαρχου και του υποπλοίαρχου καταλήγει στον βαθμό του πλοιάρχου,ενώ τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκεται στην πλοιαρχία του Σαμαριά 1. Στο σκάφος μπαίνουμε από το πλαϊνό μπαρκάριζο απευθείας στο γκαράζ που βρίσκεται στο κατάστρωμα 2. Το γκαράζ έχει χωρητικότητα 36 Ι.Χ, αριθμό αρκετό για τις ανάγκες της γραμμής. Το 2010 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γκαράζ μία μικρή μετασκευή για τη συμμόρφωση του πλοίου στους νεότερους κανονισμούς για πλοία που ταξιδεύουν πάνω από 6 μίλια από την ακτή, κατά τη διάρκεια της μετασκευής αυτής που πραγματοποιήθηκε στη Σούδα κλείστηκε ο πρυμνιός χώρος του γκαράζ ενώ στην πλώρη προστέθηκαν οριζόντια στεγανά πάνω από το καταπέλτη οχημάτων του πλοίου, αυτές οι αλλαγές περιορίζουν τον κίνδυνο να πλημμυρίσει το γκαράζ εξαιτίας έντονων κυματισμών, ο πρυμνιός χώρος του γκαράζ από τότε που σκεπάστηκε χρησιμεύει και σαν χώρο για το πλήρωμα, εκεί επίσης υπάρχει και χώρος για κατοικίδια. Ανεβαίνουμε από την πλαϊνή σκάλα και πηγαίνουμε στο κατάστρωμα 3 όπου συναντάμε το εσωτερικό σαλόνι του πλοίου με τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος στο εσωτερικό σαλόνι του πλοίου υπάρχει και ένα εσωτερικό μπαρ όπου δούλευε τα ποίο παλιά χρόνια όταν στο πλοίο είχε πολλούς επιβάτες στο ταξίδι του...Ο χώρος αυτός δίνει στον επιβάτη να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα πλοίο νοικοκυρεμένο και καθαρό, στο ίδιο κατάστρωμα υπάρχουν και εξωτερικά καθίσματα όπως εξωτερικά καθίσματα στο πλοίο υπάρχουν και στο κατάστρωμα 4..Επίσης και οι καμπίνες του πληρώματος και χώρος που λειτουργεί σαν αναρρωτήριο σε περίπτωση που χρειαστεί για κάποιο επιβάτη. Ένα επίπεδο ακόμα στο κατάστρωμα 4 έχουμε το εξωτερικό μπαρ του πλοίου όπου είναι η προτίμηση των επιβατών ειδικά τούς καλοκαιρινούς μήνες συνολικά στα δύο καταστρώματα έχει χωρητικότητα για 480 επιβάτες. Πλωρα στο ίδιο κατάστρωμα βρίσκεται η γέφυρα του πλοίου μία ναυτική γέφυρα η οποία έχει όλα τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας και όλα εκείνα τα όργανα που διευκολύνουν το έργο του πλοίαρχου. Όσο αφορά την περίπτωση της πυρκαγιάς το πλοίο διαθέτει σύστημα με sprinkler για τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και αντλία κατάσβεσης με θαλασσινό νερό όπως επίσης και σύστημα CO2 στο μηχανοστάσιο. Η ξενάγηση μας τελειώνει στην καρδιά του πλοίου στο μηχανοστάσιο, με το που μπει κανείς σε αυτό βλέπει τις 2 Anglo Belgian Corp μηχανές στον ίδιο χώρο έχουμε τις 2 ηλεκτρομηχανές το control room άλλα και έναχώρο εργασίας για τους μηχανικούς




Κάπως έτσι τελείωσε η περιήγηση μας στο πλοίο και φυσικά μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις όσο αφορά την ποιότητα κατασκευής του αλλά και για το πόσο καλοδιατηρημένο είναι χάρις φυσικά τις προσπάθειες του πληρώματος του. Ευχαριστούμε πολύ την εταιρία ΑΝΕΝΔΥΚ και ευχόμαστε στο πλοίο καλά ταξίδια και στον νέο φίλο μας τον Κάπτα Ανδρέα Βαρδουλάκη να είναι πάντα ευτυχής πλάι στα αγαπημένα του πρόσωπα, τέλος θερμές ευχαριστίες στον κο Σπύρο Ζουριδάκη ένας υπέροχος άνθρωπος ο οποίος με προθυμία μεσολάβησε στο να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα μας.